Môže za to internet, znie z Nemecka. Ľudia tam kdečo napíšu a potom vyhráva Trump. Zregulovať! Lebo inak to u nás skončí…

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Ešte koncom júla chcelo za amerického prezidenta Donalda Trumpa 34 % voličov, ale o dva mesiace neskôr to už bolo 44 % Američanov. Predsa sa z nich nemohli stať rasisti za dva mesiace. Nečakaný volebný výsledok sa teda musel ,rysovať‘ už oveľa skôr,“ usudzuje Herwartz a dodáva, že ani súčasné Nemecko nie je k tomuto populistickému a krajne pravicovému vírusu imúnne. „Nenávisť voči prisťahovalcom, homosexuálom a moslimom je značná.“

    Podľa Herwartza sa treba proti tomuto trendu začať brániť, lebo je otázkou skôr mesiacov než rokov, kedy môže politik podobný Trumpovi uspieť aj v Nemecku. „Jedným z dôvodov, prečo sa týmto politikom teraz darí v Spojených štátoch a v Európe, je vzostup sociálnych sietí. Verejnosti sa tak dnes môže prihovárať fakticky každý. Ktokoľvek, kto má prístup na Facebook, môže burcovať verejnosť na odpor,“ píše nemecký novinár a pripomína, že práve Facebook hral kľúčovú úlohu pri zmene režimu v Egypte a spustení tzv. arabskej jari.

    Ako správny pokrokový novinár preto Herwartz volá po zavedení nových pravidiel na Facebooku. „Čím agresívnejší komentár sa na sociálnych sieťach publikuje, tým búrlivejšie reakcie ľudí vyvoláva. To platí aj pre komentáre a on-line vysielanie Donalda Tumpa. O pravdu v týchto situáciách vôbec nejde. Priaznivci krajnej pravice sa navzájom prebíjajú v zdieľaní ešte väčších lží a neskutočnejších konšpiračných teórií. Zatiaľ čo klasické americké médiá informovali o oboch prezidentských kandidátoch skvelým spôsobom, na Facebooku išlo len o urážanie a ohováranie,“ pokračuje.

    „V Nemecku však nie je situácia o nič lepšia. Politici z AfD pochopili, aké možnosti im ponúka Twitter a Facebook v šírení nenávisti. Čo s tým vlastne môžeme urobiť?“ uvažuje mladý nemecký novinár a poukazuje na potrebu regulovať sociálne siete. „Digitalizácia zmenila spôsob komunikácie, ale demokratický systém sa nemení, hoci medzi tým americkým a nemeckým panujú rozdiely. Teraz nastal čas na zmenu, ale v samotnom Nemecku nevidím žiadnu vôľu na uskutočnenie týchto zmien,“ hnevá sa nemecký novinár.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -