Rusko sa teší, že voľby vyhrávajú jeho spojenci. Imponuje nám to, zaznelo z Moskvy

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    “Samozrejme, že nám imponujú niektoré vyhlásenia (víťazov volieb v Bulharsku a Moldavsku), ktoré svedčia o pripravenosti pracovať na normalizácii vzťahov s inými krajinami, vrátane našej,” vyhlásil Peskov.

    Hovorca Kremľa pripomenul, že Moldavsko a Rusko v minulosti spájali tesné vzťahy, “kým nedošlo k zmene kurzu smerom k obmedzeniu našich vzťahov”. Dodal, že Rusko “bolo a je dôsledným prívržencom normalizácie a rozvoja vzťahov s Moldavskom”.

    Uviedol tiež, že Rusko považuje Bulharsko za dôležitého partnera. V minulosti mali obe krajiny rozpracovaných viacero dôležitých projektov, ktoré sa napokon nerealizovali. “Dúfame, že teraz sa objavia nové (projekty),” dodal Peskov.

    Podľa agentúry DPA Peskov narážal na projekt výstavby plynovodu South Stream (Južný prúd), ktorým sa mal prepravovať zemný plyn z Ruska popod Čierne more do Bulharska a cez Srbsko do západnej Európy. Projekt bol však pred dvoma rokmi zastavený, čo súviselo s napätím kvôli ozbrojenému konfliktu na Ukrajine. 

    Brusel proti tomuto projektu vystupoval aj z toho dôvodu, že je v rozpore s tretím energetickým balíčkom Európskej únie, ktorý hovorí o tom, že tá istá spoločnosť, v tomto prípade ruský Gazprom, nemôže aj poskytovať a zároveň aj dopravovať plyn.

    Moldavský politik Igor Dodon sa v nedeľu vyhlásil za víťaza druhého kola prezidentských volieb v Moldavsku. Po sčítaní 95 percent hlasov viedol s vyše 55-percentnou podporou, vyplýva z údajov volebnej komisie. Jeho súperka, prozápadná politička Maia Sanduová, zaostávala so ziskom približne 44 percent hlasov.

    V druhom kole prezidentských volieb v Bulharsku jasne zvíťazil opozičný kandidát Rumen Radev. Kandidátka vládnucej strany GERB Cecka Cačevová za ním zaostala o vyše 20 percent. V dôsledku jej volebnej porážky dnes bulharský konzervatívny premiér Bojko Borisov odstúpil z funkcie. 

    - Reklama -