Dostať exsiskára z Mali na Slovensko môže byť problém. Ako dlho to potrvá, nevie odhadnúť ani ministerstvo

    0
    Ľuboš Kosík. (Autor: Minv.sk)

    V súčasnosti zabezpečujú slovenské orgány preklady dokumentov, ktoré je potrebné priložiť k extradičnej žiadosti, informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. “Keďže medzi SR a Mali neexistuje zmluva, ktorá by upravovala vydávanie občanov, o vydanie sa bude musieť žiadať na princípe reciprocity,” vysvetlil.

    Dĺžku celého procesu v súčasnosti ministerstvo nevie odhadnúť. “Na úspešné realizovanie extradície na základe extradičnej žiadosti SR je totiž potrebný súhlas príslušných orgánov v Mali,” ozrejmil Bubla. Konečná dĺžka tak bude závisieť aj od rozhodnutia príslušných malijských orgánov.

    Polícia v africkom štáte Mali zadržala 10. novembra bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka, ktorý sa útekom do cudziny vyhýbal výkonu trestu na Slovensku. Odsúdený bol zadržaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu. O zadržaní informovala Národná ústredňa Interpol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

    ŠTS v Pezinku vydal 1. augusta tohto roka na Kosíka európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Odsúdený si má pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna eur odsedieť za mrežami 14 rokov. NS SR v júni zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok ŠTS sa tak stal právoplatným a vykonateľným. Odsúdený na výkon trestu nenastúpil, naopak, opustil územie SR.

    Ľuboš Kosík sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať v minulosti aj na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska. Vyvodeniu trestno-právnej zodpovednosti voči únoscom syna exprezidenta zabránila aj amnestia udelená Vladimírom Mečiarom v roku 1998.

    - Reklama -