Putin si začal testovať Trumpa. Európa by sa mala spamätať a začať sa pripravovať na nový svet, píše komentátor

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Ruské ministerstvo zahraničia priznalo, že sa pravidelne a efektívne stretávalo s ľuďmi z blízkeho okolia Donalda Trumpa. Trumpova hovorkyňa naopak túto informáciu poprela. Tak či onak ide o zaujímavú informáciu, či už je to pravda, alebo si Moskva celú záležitosť vymyslela. Píše v komentári Morvay. Je to jedna z prvých „oťukávacích“ lastovičiek z ruskej strany, „reči o intenzívnych kontaktoch znamenajú, že Putin a spol. si okamžite začali nového prezidenta testovať“.

    Podľa Morvaya nebude vôbec prekvapivé, ak v najbližších mesiacoch Rusko podnikne viaceré kroky, prostredníctvom ktorých bude sledovať, čo všetko si môže voči Trumpovi dovoliť a nakoľko sú si skutočne názorovo Putin s Trumpom blízki. Mantinely pre vzájomný vzťah však bude chcieť nastaviť aj Európska únia. Už v rámci gratulácie Angely Merkelovej Trumpovi podľa Morvaya zazneli slová, ktoré majú to napomôcť. „Ak partnerovi hovoríte, že vaše krajiny spájajú hodnoty demokracie, slobody, rešpektu k právu a dôstojnosti človeka bez ohľadu na jeho pôvod, farbu pleti, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické presvedčenie a že ste ochotný s ním spolupracovať len na základe týchto hodnôt, dávate tým celkom jasne najavo, že pre druhú stranu tieto hodnoty nie sú vôbec samozrejmé a že by sa to malo zmeniť,“ myslí si Morvay a dodáva, že takéto vyjadrenia sú v poriadku, lebo nastaviť si vzájomný vzťah je potrebné.

    Európa si podľa neho potrebuje čím skôr ujasniť tieto veci a začať sa pripravovať na nový svet. Uvedomiť si, že sa treba spoliehať viac sama na seba a zmieriť sa s tým, že pohodlné časy, keď bola Amerika naším ochrancom, sa zrejme skončili. Pokiaľ možno ideálne pred tým, ako Putin zistí, že si s Trumpom vlastne celkom dobre rozumejú a prípadne si rozdelia svet na sféry vplyvu, ako to bolo kedysi.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -