Podozrivé verejné obstarávania aj nadštandardne vysoké zisky? Bezpečnostnej službe, ktorá má blízko k Smeru, sa náramne darí

    0
    Bezpečnostná kamera (Autor: Hans Štembera)

    V roku 2015 zinkasovala bezpečnostná služba Bonul za svoje služby 50 miliónov eur, čo je dvojnásobne viac ako v roku 2013. Čistý zisk firmy tak za dva roky stúpol až trojnásobne, a to z milióna na tri milióny eur. Podľa slov Petra Kundera z mimovládnej Aliancie Fair-play určite nie je takýto rast firmy bežný. „Značná časť tržieb spoločnosti Bonul pochádza z obchodov so štátom či firmami, ktoré vlastní štát. Aj tieto zmluvy sa podieľali na náraste tržieb Bonulu za posledné roky,“ uviedol Kunder. Samotný Bonul sa k veci nevyjadril a nadštandardný nárast ziskov nevysvetlil. Informácie priniesol denník SME.

    Okrem toho, že súkromná bezpečnostná služba Bonul stráži budovy Slovenskej pošty, Sociálnej poisťovne či sklady Štátnych hmotných rezerv, je aj mimoriadne úspešná vo verejných súťažiach. Za posledných sedem rokov vyhral Bonul polovicu všetkých štátnych zákaziek v tendroch na ochranu. V poradí druhá najúspešnejšia bezpečnostná firma v tendroch dostala, pre porovnanie, od štátu len 5 % z toho, čo Bonul. Vyplýva to z informácií Transparency International Slovensko. Konkurenčné bezpečnostné služby sa k Bonulu nechcú vyjadrovať. Mimo záznam však potvrdili, že verejná súťaž, v ktorej súťaží aj Bonul, je pre nich väčšinou vopred prehraná.

    Niektoré zo zákaziek, ktoré Bonul získal, sú o to podozrivejšie, že sa ani netýkajú oblasti, v ktorej firma pôsobí. V tomto roku napríklad dostal Bonul zákazku od ministerstva obrany na opravu kasární vo Vajnoroch. Bonul však nie je ani stavebná, ani murárska, ale bezpečnostná firma a na splnenie zákazky si tak musel najať ďalšiu firmu, konkrétne stavebnú firmu Milanko, ako upozornil Denník N. Iné zákazky zase z neznámych dôvodov riadne podraželi, keď získal nad nimi kontrolu Smer. Keď totiž Bonul strážil priestory Sociálnej poisťovne v roku 2011, uzavrel s jej vtedajším šéfom, nominantom za SaS Ľubošom Lopatkom zmluvu na 4 roky za 3,8 milióna eur. Lopatkov nástupca za Smer-SD Dušan Muňko však tento rok odklepol Bonulu za tie isté služby sumu 6 miliónov.

    Spoločnosť sa vôbec netají svojimi priamymi väzbami na stranu Smer a jej vrchných predstaviteľov. Sám premiér Robert Fico sa opakovane zúčastňuje na ich firemných večierkoch. Riaditeľ spoločnosti chodí na poľovačky s bývalým ministrom Jahnátkom a ešte je aj švagrom policajného prezidenta Tibora Gašpara. Všetky tieto vzťahy zákonite vyvolávajú pochybnosti o tom, či sú skutočne verejné súťaže férové a či nie je Bonul vďaka svojim väzbám protežovaný.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -