Slzy a smútok. Francúzsko si pripomína krvavý piatok trinásteho

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Predpoludním odhalil francúzsky prezident Francois Hollande pamätnú tabuľu na národnom štadióne Stade de France na severoparížskom predmestí Saint-Denis, kde sa 13. novembra 2015 odpálili traja samovražední útočníci.

    Na tabuli je meno okoloidúceho, ktorý bol zabitý pri jednom z výbuchov. V priebehu dnešného dňa budú podobné pamätné dosky odhalené ešte na ďalších piatich miestach, kde sa vlani v ten deň uskutočnili útoky.

    Na spomienkových akciách sa okrem Hollanda zúčastňuje aj parížska starostka Anne Hidalgová a Didier Paillard, starosta štvrte Saint-Denis, kde francúzska polícia neskôr objavila a zatkla niektorých atentátnikov.

    K ďalším pamätným miestam, kde sa dnes konajú pietne spomienky na 13. november 2015, patria reštaurácie a bary Carillon, Petit Cambodge, Bonne Biere, Comptoir Voltaire a Belle Equipe a hudobná sieň Bataclan, ktorú v sobotu večer svojím koncertom na počesť obetí znovuotvoril britský spevák Sting.

    K vlaňajším násilným incidentom vo francúzskej metropole sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

    - Reklama -