Smrť Jásira Arafata vraj nebola náhodná. Viem, kto ho zavraždil, vyhlásil šéf palestínskej samosprávy

    0
    Jásir Arafat, zosnulý palestínsky vodca (Autor: TASR)
    O údajnej vražde sa súčasný šéf palestínskej samosprávy rozhovoril počas ceremónie strany Fatah pri príležitosti dvanásteho výročia smrti Jásira Arafata. Podrobnostiam o totožnosti vrahov sa však vyhol. 
     
    „Pýtate sa ma, kto ho (Arafata) zabil, ale moje svedectvo nestačí. Vyšetrovacia komisia sa tým do hĺbky zaoberá, ale pri najbližšej príležitosti sa to dozviete a budete sa čudovať, keď zistíte, kto to urobil,“ vyhlásil Mahmoud Abbás. 
     
    V otázke mierového procesu medzi palestínskou samosprávou a štátom Izrael Abbás uviedol, že stále verí v mier založený na „spravodlivosti a rovnoprávnosti“. To však nebude také jednoduché, lebo palestínski lídri trvajú na tom, že vznikne samostatný štát Palestína, ktorého hlavným mestom má byť východný Jeruzalem. 
     
    Židovský štát však nesúhlasí s tým, aby sa Jeruzalem delil, alebo aby jeho východná časť pripadla pod vládu Palestínčanov. Vznik samostatného štátu je rovnako nemysliteľný. „Izrael odmieta mier a implementáciu všetkých podpísaných dokumentov. My hľadáme alternatívu a prichádzame na Parížsku mierovú konferenciu dohodnutú ku koncu roku, aby sme našli medzinárodný mechanizmus a ukončili okupáciu. Dúfame, že uspejeme,“ nádejá sa Abbás. 
     
    Mahmoud Abbás nič bližšie k smrti bývalého palestínskeho vodcu neuviedol a odporučil novinárom, aby si počkali na výsledky vyšetrovania. Len pripomeňme, že Jásir Arafat zomrel 11. novembra 2004 vo veku 75 rokov. Lekári však presnú príčinu smrti nešpecifikovali. Kritici Izraela a Palestínčania tvrdia, že za smrť vodcu Palestínčanov je zodpovedná izraelská tajná služba Mossad. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -