Rozkol na Ukrajine? Saakašvili končí s Porošenkom, vytvára novú stranu Vlna

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)

    “Porošenko mal šancu využiť ma na správne účely, na skutočné reformy namiesto intríg. Ale ukázalo sa, že skutočné reformy a jeho vlastná prosperita si vzájomne odporujú,” povedal Saakašvili na tlačovej konferencii v Kyjeve. Citovala ho agentúra TASS. Saakašvili dodal, že s prezidentom sa stretne len v tom prípade, ak bude pripravený na predčasné parlamentné voľby.

    Podľa agentúry Ukrinform Saakašvili zároveň oznámil, že vytvára novú politickú stranu, ktorá si kladie za cieľ zmeniť súčasnú “takzvanú politickú elitu” a usporiadať predčasné parlamentné voľby. Podľa TASS bude mať Saakašviliho strana názov Vlna. Svoje rozhodnutie podať demisiu oznámil Saakašvili v pondelok. Ako dôvod uviedol neochotu vlády bojovať s korupciou.

    Podľa agentúry Ukrinform povedal, že bez ohľadu na zmenu mocenských pomerov na Ukrajine “korupcia bujnie” aj naďalej. “Ako kradli predtým, tak kradnú aj teraz,” dodal Saakašvili, ktorý spresnil, že “poslednou kvapkou” preňho bolo zverejnenie elektronických vyhlásení o majetkových pomeroch štátnych úradníkov.

    Ukázalo sa totiž, že väčšina vysokých štátnych úradníkov a poslancov parlamentu zámerne skresľuje reálny obraz o svojej finančnej situácii. Skrývajú napríklad výšku príjmov a majetok prepisujú na svojich príbuzných a známych. Ukázalo sa tiež, že väčšinu svojich úspor majú odloženú v zahraničnej mene, nie v hrivnách, a často nie ani v ukrajinských bankách.

    Gubernátorom Odeskej oblasti bol Saakašvili od vlaňajšieho mája. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko. Predtým – od februára 2015 – Saakašvili zastával funkciu Porošenkovho poradcu. Od 29. mája 2015 má ukrajinské občianstvo.

    - Reklama -