Ohýbajú realitu, ako sa im hodí. Fico, Sulík aj Kollár si môžu podať ruky

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Našim politikom sa to totiž javí tak, akoby sa potvrdilo to, čo už dlhodobo hlásajú, a to, že ľudia strácajú dôveru v systém. Ibaže to treba vnímať ako celok, a nielen výsledok. Donald Trump vyhral americké voľby, to je fakt, na ktorom ani demonštrácie v New Yorku nič nezmenia. Druhá vec však je, ako vyhral. Trump získal väčší počet hlasov voliteľov ako Hillary Clintonová a je teda novým americkým prezidentom, Clintonovej však svoj hlas odovzdalo o takmer pol milióna radových amerických voličov viac. Za jeho víťazstvom tak treba vidieť najmä volebný systém v USA a nie stratu dôvery ľudí v tradičnú politiku. Veď ako môže Fico vidieť stratu dôvery ľudí v systém, keď o pol milióna voličov viac vyjadrilo svoju podporu práve tomu systému, ktorému údajne nemajú veriť? Vo väčšine európskych krajín by sa prezidentkou s vyššou podporou občanov stala jednoznačne Clintonová, keďže v USA majú systém, aký majú, nestalo sa tak. Napriek tomu ostáva fakt, že väčšina Američanov hlasovala za ideály, myšlienky a program, ktoré predstavovala práve ona.

    Podľa Fila je, samozrejme, nezmysel, tváriť sa, že zmeny v spoločnosti, ktoré vyniesli Trumpa na čelo USA, ale aj Kotlebu a Kollára do slovenského parlamentu, neprebiehajú. „Stále však platí, že väčšina západnej spoločnosti stále verí establišmentu a demokratickému systému a stále hľadajú politikov, ktorí ich budú stelesňovať. A namiesto kriku, demagógie, šírenia nenávisti a koketovania s rasizmom a fašizmom budú radšej ponúkať konkrétne riešenia pre každodenný život.“

    „Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo,“ povedal pre TASR na margo amerických volieb Boris Kollár. „Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa v Spojených štátoch amerických absolútne ukázala,“ uverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Fico. „Vyhral Trump, kaviareň zdesená, establishment vystrašený… ako si len tí voliči mohli dovoliť hlasovať inak, než im bolo odporúčané. Asi je najväčší čas začať počúvať bežných ľudí,“ píše v statuse na sociálnej sieti aj Richard Sulík. No akých bežných ľudí chcú počúvať? Tých, z ktorých väčšina volila Clintonovú? To už pán Sulík ani Fico, ani Kollár nenapíše, aj keď to dobre vedia, lebo do karát im to predsa hrá takto.

    Ľudia sú zdesení. V USA Trumpom, na Slovensku takými, ako je „predseda pseudoliberálov Sulík, desaťnásobný otecko Kollár či dvorný parlamentný neonacista Kotleba, ktorí ohýbajú skutočnosť len preto, aby získali moc“.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -