Kukan otvorene o Trumpovi: Budú ho prenasledovať jeho predvolebné sľuby, týmto sklame voličov a Obamu nevnímajú ako úspešného prezidenta

    0
    Eduard Kukan, europoslanec a exminister zahraničných vecí SR (Autor: archív EK)

    Bývalý šéf slovenskej diplomacie v rozhovore pre TASR zdôraznil, že v Spojených štátoch sa málokedy stáva, že by jedna z dvojice dominantných strán vládla dlhšie ako dve volebné obdobia po sebe. Podľa Kukana mnohí Američania nevnímajú odchádzajúceho demokratického šéfa Bieleho domu Baracka Obamu ako úspešného prezidenta. Jeho stranícku kolegyňu už voliči poznali z jej pôsobenia vo vláde, kde nijako “neoslnila”; aj preto voliči vsadili na zmenu, hoci ňou bol nepolitik a veľmi svojrázny republikánsky kandidát Donald Trump.

    “Bolo to veľmi tesné víťazstvo, ľudové hlasovanie vyhrala Clintonová, má viac hlasov, ale elektori boli v prospech Trumpa. Nejde o zdrvujúcu porážku, ale demokrati ako keby ukázali, že nie sú schopní riešiť otázky, ktoré trápia Američanov, napríklad v zdravotníctve,” domnieva sa Kukan. Upozornil, že viaceré Trumpove predvolebné sľuby sú dôvodom na obavy lídrov EÚ a europarlamentu. Podľa Kukana ale býva v USA pravidlom, že sa víťazný kandidát ináč správa počas kampane a ináč po nástupe do úradu.

    “Trumpa budú prenasledovať jeho predvolebné sľuby, že postaví múr na hranici s Mexikom, že zruší obchodnú zmluvu s Európou a podobne. Nebude to až také horúce, lebo americký systém má veľa inštitúcií a nástrojov, ktoré dokážu korigovať aj rozhodovanie prezidenta,” vysvetlil Kukan. Europoslanec sa domnieva, že charakter a vystupovanie Donalda Trumpa sa zrejme nezmenia ani po jeho nástupe do Bieleho domu. Podľa neho však celú situáciu netreba dramatizovať, lebo s nástupom Donalda Trumpa na čelo USA neprestane existovať svet v takej podobe, ako ho poznáme.

    Riziko Trumpovej povahy je podľa Kukana v tom, že ako “najsilnejší muž svete” by mal viac vážiť svoje slová. Jeho vyhlásenia budú mať okamžité dopady a môžu viesť napríklad k pádu akcií na trhoch a či ohrozeniu nejakej národnej meny. “Dnes je svet rozbúrený, je veľa kríz a každý čaká, že Spojené štáty s ich silou budú pôsobiť v prospech riešenia kríz a nie ich komplikovania. Za tejto globálnej situácie, keď nastupuje neobvyklý muž do Bieleho domu, tak svetové trhy a aj politici, sú znepokojení,” povedal Kukan. Túto situáciu si podľa neho uvedomujú aj americké inštitúcie a tiež Republikánska strana.

    Podľa europoslanca si Trump svojimi predvolebnými prísľubmi sám sebe vytvoril potenciálne problémy. Mnohí voliči, ktorí ho volili práve kvôli týmto prísľubom totiž môžu byť sklamaní, ak ich nebude plniť. “Mnohí očakávajú, že splní sľuby z kampane, ale všetky nebude môcť splniť. Mnohé z nich nie sú zlučiteľné s americkou demokraciou. Ak bude chcieť fungovať ako normálny prezident, tak sklame svojich skalných voličov, čo sa môže obrátiť proti nemu,” uviedol Kukan. Viaceré Trumpove sľuby, hlavne v zahraničnej a obchodnej oblasti, by podľa Kukana ohrozili národné záujmy Ameriky, ktorá však má dostatočne silné inštitúcie, aby dokázala tieto riziká vyhodnotiť a udržať si globálne miesto vo svete.

    - Reklama -