Kuba sa pripravuje na rozsiahle vojenské manévre. Súvisia s Trumpom?

    0
    Balkón dekorovaný vlajkami USA a Kuby v Starej Havane. (Autor: SITA)

    Kubánska vláda síce oficiálne nespája ohlásené cvičenie s Trumpom, ale oznámenie manévrov a taktických cvičení po celej krajine prišlo takmer súčasne s Trumpovým prekvapivým víťazstvom. Vo vyhlásení vlády sa uvádza, že armáda, ministerstvo vnútra a ďalšie bezpečnostné sily budú vykonávať manévre a rôzne typy taktických cvičení 16. až 20. novembra. Cvičenie bude zahŕňať presuny vojsk a vojenského materiálu, prelety bojových lietadiel aj cvičenie s výbušninami.

    Je to zatiaľ siedme takéto cvičenie na Kube. Doposiaľ sa väčšinou obdobné cvičenia konali v reakcii na zvýšené napätie v USA. Prvé takéto cvičenie sa konalo potom, ako v roku 1980 zvíťazil v amerických voľbách Ronald Reagan. Aj preto sa zrejme objavujú úvahy, že aj teraz má cvičenie spojitosť s výsledkami amerických volieb.

    Trumpovo víťazstvo tvrdo zasiahlo americko-kubánske snahy o normalizáciu vzájomných vzťahov po takmer 50-ročnom nepriateľstve zapríčinenom studenou vojnou. Budúci americký prezident totiž prisľúbil, že zvráti snahy svojho predchodcu Baracka Obamu o nastolenie dobrých diplomatických vzťahov s Kubou, ak kubánsky prezident Raúl Castro nezabezpečí väčšiu slobodu v krajine, čo sa momentálne javí ako nereálne.

    Mnoho Kubáncov sa už pred voľbami vyjadrilo, že sa obáva, že Trumpovo víťazstvo bude znamenať straty zlepšení, ktoré zaznamenali vo svojom živote vďaka normalizácii vzťahov s USA a s tým spojenému rozvoju cestovného ruchu. Trochu sme postúpili a keď to Trump zvráti, ublíži nám to,“ povedal taxikár Oriel Iglesias García. Cestovný ruch pôjde dole. Ak Donald Trump vyhrá, zmení všetko späť a to je pre nás naozaj zlé,“ dodal vtedy García.  

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -