Majú brady a šedivejú, ale tvrdia, že ešte nemali ani 18. Rakúske úrady odhalili stovky migrantov, ktorí klamali o svojom veku

    0
    Utečenci prekračujú rakúsko-maďarskú hranicu a pokračujú v ceste na západ cez rakúsky Nickelsdorf (Autor: SITA)

    Zatiaľ sa našim západným susedom podarilo vďaka zdravotníckym prehliadkam odhaliť 951 migrantov, ktorí pri príchode na azylový úrad tvrdili, že ešte nemajú 18 rokov. Neplnoletí azylanti totiž majú k dispozícii oveľa väčšiu podporu od štátu ako dospelí. Rakúsky Federálny úrad pre zahraničné veci a azyl (BFA) sa domnieva, že o svojom veku klamalo dvojnásobne viac migrantov, ako odhalili.

    Podľa informácií rakúskeho portálu Kurier odhalili zdravotnícke testy medzi migrantmi aj tridsiatnikov, ktorí sa tvárili, že ešte nie sú plnoletí. Dôvodom pre takéto klamstvo je najmä lepšie sociálne zabezpečenie, ktoré štát poskytuje neplnoletým azylantom, ale je tu potom ešte jeden veľmi pádny dôvod. Detských migrantov je totiž takmer nemožné deportovať z krajiny.

    S prípadmi falošných detských migrantov sa stretáva pravidelne aj polícia. Napríklad v rakúskom Treiskirchene prednedávnom zadržali muža, ktorý tvrdil, že má len 17 rokov, ale pravda bola úplne iná. „Je absurdné, ak muž s bradou a šedinami vo vlasoch tvrdí, že má len 17 rokov,“ uviedol pre Kurier policajt, ktorý chcel zostať v anonymite.

    V prípade dokazovania skutočného veku úrady nepustí byrokracia. Vek migrantov sa totiž zapisuje pri ich vstupe na územie štátu a žiadosti o azyl. „Ak existujú akékoľvek dôvodné pochybnosti o veku migranta, je tento vek upravený,“ tvrdí hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck.

    Testy, ktoré preukážu skutočný vek migrantov, však nie sú zadarmo a predstavujú pre štátnu pokladnicu záťaž, ktorá sa nepočíta do pomoci azylantom. Komplexné vyšetrenie každého migranta stojí v Rakúsku rovných 1 000 eur. Až keď lekári potvrdia, že nejde o deti, môže byť informácia zmenená v záznamoch azylových úradov.

    Vlani prišlo do Rakúska vyše 88 000 migrantov a približne 9 300 z nich boli neplnoletí alebo to tak aspoň uviedli pri vstupe do krajiny. Klamstvo sa v tomto prípade podarilo odhaliť u 951 migrantov. Takmer dve tretiny z nich pochádzajú z Afganistanu. Zvyšok azylantov, ktorí klamali o svojom veku, je zo Somálska, Nigérie a Pakistanu.

    - Reklama -