Trumpa do Bieleho domu dostalo to isté, čo Busha

    0

    Ako upozorňuje portál denníka Sme, po sčítaní 92 % výsledkov volilo Clintonovú asi o 230 000 viac ľudí ako jej protikandidáta. Za všetko pritom môže systém voliteľov. Nie priamo ľudia, ale volitelia za jednotlivé štáty totiž rozhodujú o šéfovi Bieleho domu.

    Každý z amerických štátov má pritom právo na prvotné tri hlasy, a to bez ohľadu na populáciu. Niektoré štáty majú preto iný počet hlasov v porovnaní s tým, koľko by mali mať na základe počtu obyvateľov. Príkladom je Kalifornia, ktorá má 55 voliteľov, ale podľa počtu obyvateľov by ich malo byť 65.

    Trump počas kampane viackrát hovoril o zmanipulovateľnosti volebného systému v USA. „Mal pravdu. Bol zmanipulovaný v jeho prospech a proti Clintonovej,“ píše server Mic.

    Azda najznámejším príkladom, keď systém voliteľov rozhodol inak ako výsledky v absolútnom meraní, je rok 2000. Republikána Georgea W. Busha vtedy síce volilo o viac ako pol milióna ľudí menej ako jeho protikandidáta Ala Gora, ale Bush získal viac voliteľov a stal sa americkým prezidentom.

    - Reklama -