Amerika bude na medzinárodnej scéne menej aktívna, ozýva sa z Maďarska

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    “Mohli by sme vychádzať z toho, že krédom Donalda Trumpa v zahraničnej politiky je 'Predovšetkým Amerika'. Tento slogan jeho kampane naznačuje, že Spojené štáty, ktoré sú unavené z vojny na Blízkom východe i zo záväzkov, ktoré majú voči spojencom, povedie Trump smerom k uzatvoreniu do seba,” povedal Tálas v komerčnom spravodajskom rozhlase Inforádió.

    Podľa jeho slov je zrejmé, že obyvatelia chceli v politike Spojených štátov nejakú zmenu – čomu v podstate Trumpov program zodpovedá, avšak je ťažké o tomto programe hovoriť, pretože teraz nie je možné posúdiť, čo treba brať vážne, a čo nie. 

    “Nevieme, pretože vo volebnej kampani zazneli nedomyslené sľuby. Keby totiž niektoré z nich aj chcel splniť, môže to byť v konflikte s národným záujmom Ameriky,” dodal Tálas, ktorý z kampane vyzdvihol sľuby o postavení hraničného múru na hraniciach s Mexikom, o vyhostení 11 miliónov migrantov či o zákaze vstupu moslimov do USA.

    Analytik podotkol, že pre Európu a Maďarsko proces uzatvorenia sa Spojených štátov do seba prinesie menej kritiky. “Republikáni budú mať na rozdiel od Hillary Clintonovej menšie očakávania týkajúce sa ľudských práv a demokracie,” konštatoval Tálas.

    - Reklama -