Nový americký prezident vystúpil s prejavom. Vieme, čo povedal. Niektoré slová vás prekvapia

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Okrem toho, že sa do Bieleho domu dostal po dvoch funkčných obdobiach Baracka Obamu republikán, je tu ešte ďalší fakt, ktorý robí demokratom a liberálom vrásky na čele. Donald Trump totiž zdedí Kongres, ktorého obe komory ovládajú republikáni. Bude teda v úplne inom postavení ako jeho predchodca, ktorý musel bojovať s veternými mlynmi v Senáte aj Snemovni reprezentantov.

    Obe komory Kongresu Spojených štátov kontrolujú znova republikáni a v Snemovni majú väčšinu už od roku 2010. Trump sa teda bude môcť oprieť o republikánsku základňu senátorov a reprezentantov.

    V príhovore po ohlásení definitívneho víťazstva Donald Trump uviedol, že sa bude snažiť o nadštandardné vzťahy so všetkými krajinami, ktoré budú mať záujem o to isté vo vzťahu s USA. Komentátori CNN označili nástup Trumpa do Bieleho domu za začiatok nového svetového poriadku a prirovnali plánovanú transformáciu USA k časom Ronalda Reagana.

    K víťazstvu gratulovala Trumpovi po telefóne aj jeho súperka v boji o Biely dom Hillary Clintonová. „Ona gratulovala nám k víťazstvu, pretože je to o nás, a ja som gratuloval jej a celej jej rodine za veľmi, veľmi ťažko vybojovanú kampaň,“ povedal Trump, keď už bolo jasné, že bude novým šéfom Bieleho domu. Republikán dokonca ocenil prínos Clintonovej pre USA v časoch, keď viedla rezort zahraničných vecí.

    Celý prejav D. Trumpa nájdete v angličtine TU.

    V povolebnom príhovore Trump nezabudol pripomenúť, že je načase, aby sa „všetci republikáni, demokrati a nezávislí naprieč krajinou spojili a zjednotili ľudí“. Podľa analytikov, ktorí zasadli v živom vysielaní televízie CNN, neboli prezidentské voľby súbojom pohlaví. Oveľa viac sa totiž prejavili priepastné sociálne rozdiely medzi Američanmi, ktoré sa neustále prehlbujú.

    Trump dokonca vyzval svojich odporcov na spoluprácu a uviedol, že nešlo ani tak o jeho kampaň, ako o vznik akéhosi hnutia miliónov pracujúcich Američanov, ktorí chcú lepšie Spojené štáty. „Je to hnutie zložené z Američanov všetkých rás, náboženstiev a sociálnych podmienok, ktorí chcú a očakávajú, že naša vláda bude slúžiť ľuďom, a to aj bude,“ vyhlásil Trump.

    Republikán po víťazstve nad Hillary Clintonovou nezabudol ani na veteránov, ktorých ubezpečil, že nebude vyhľadávať nové globálne konflikty. Pozdvihnúť ekonomiku USA je jedným z hlavných cieľov Trumpovej budúcej administratívy, ktorá ešte len vznikne.

    „Máme skvelý ekonomický plán. Zdvojnásobíme náš (ekonomický) rast a budeme mať najsilnejšiu ekonomiku na svete. Zároveň budeme vychádzať so všetkými národmi, ktoré budú chcieť vychádzať s nami,“ uviedol Trump s tým, že očakáva výborné zahraničné vzťahy.

    Podľa toho, čo republikán tvrdil v kampani, ide najmä o vzťahy s Ruskom, ktoré by sa mali po jeho nástupe do Bieleho domu zlepšiť. „Žiaden sen nie je príliš veľký, žiadna prekážka nie je nezdolateľná. Nič, čo chceme pre našu budúcnosť, nie je mimo náš dosah,“ povzbudil voličov Trump.

    - Reklama -