V centre diania amerických volieb! Slovák Erik Macek pre PL: Na Obamu budeme ešte spomínať v dobrom

    0
    Erik Macek je synom Slovákov, ktorí po revolúcii emigrovali do Ameriky. (Autor: archív Erik Macek)

    Erik, momentálne žije Amerika voľbami nového prezidenta. Často sa skloňuje v prípade Clintonovej a Trumpa veta: Zvolíme si menšie zlo. Ako to vnímate vy z vášho pohľadu človeka, ktorý je priamo tam?

    Keďže som sa narodil tu v USA a vyrástol som v Pensylvánii, ako americký občan som voliť mohol tiež. A rozhodne som si túto možnosť nenechal ujsť. Verím totiž, že je našou povinnosťou ísť voliť. Zároveň nemôžem povedať, že som s niektorým z kandidátov spokojný, no snažím sa byť optimistický.

    V ktorej časti Ameriky pôsobíte?

    Som v Hollywoode. Je to najmä z toho dôvodu, že sa živím ako spevák a tu je najviac možností pre rozvoj mojej kariéry.

    A tam panuje momentálne aká nálada?

    Ono je veľký rozdiel v náladách po celej krajine. Tu v Kalifornii napríklad Hillary Clinton určite vyhrá. Ale keď som navštívil Ohio, tak som všade videl Trumpove plagáty. Veľa ľudí v Amerika majú stres práve pre voľby a z toho, kto bude náš prezident.

    Kto je z vášho pohľadu pre krajinu teda lepším kandidátom? Hillary Clintonová, alebo Donald Trump?

    Tretia možnosť nie je. Problémom je, že sú každý celkom iný a nemyslím si, že sú vhodní pre Ameriku. Clintonová nie je dôveryhodná, no Trump chce stavať múry pri Mexiku. To je niečo hrozné. Myslím, že po týchto voľbách bude v USA veľa napätia. Stále však verím, že Američania sa spoja a absolútne nezáleží, kto vyhrá.

    Vráťme sa ešte k onedlho bývalému prezidentovi USA Barackovi Obamovi. Ako hodnotíte jeho vládnutie, ktoré trvalo dve funkčné obdobia?

    To je naozaj vtipný paradox. Na jednej strane totižto mohol Obama urobiť veľa viac a mnoho vecí oveľa lepšie. Na strane druhej, v porovnaní s dvojicou Trump/Clintonová som si istý, že na Obamu budeme ešte spomínať v dobrom a jeho činy chváliť.

    Voľby v USA – to sú aj niekoľkometrové rady a čakajúcich voličov pred miestnosťami. Sú nejaké problémy aj v mieste, kde žijete vy?

    Aby človek odvolil, musí si vystáť naozaj dlhú radu a treba si počkať. Ja som však nejaké problémy nemal, ani som si nič zvláštne nevšimol. Všetko prebieha v pohode.

    Vaši rodičia do Ameriky emigrovali?

    Rodičia sú narodení na Slovensku, no sem prišli preto, že chceli lepší život pre nás, ich deti. Po páde komunizmu nemali veľa možností. Ja som veľmi hrdý na moje slovenské korene a zároveň som rodičom vďační za to, čo urobili pre moju kariéru tu v Amerike.

    Je to pre Slovákov žijúcich za veľkou mlákou ťažké?

    To si nemyslím. Osobne si však myslím, že veľa z nich príde do Ameriky a myslia si, aký budú mať jednoduchý život. Nájsť si prácu však nie je ľahké a vidím ich veľa čo prichádzajú za slávou. Áno, v Amerike máš veľa možností, no musíš veľmi tvrdo a ťažko makať. Americký sen sa zažiť určite dá, často majú ľudia mylnú predstavu a zlé nápady. Všetci chcú hneď peniaze a slávu, to však zaberie veľa času a tiež rozhodujú skúsenosti.

    Ste spevák a tých je práve v USA rozhodne viac ako dosť. Aká je vaša kariéra? Dá sa takouto prácou, keď je v obrovskom americkom mori toľko rýb vo vašej profesii aj uživiť?

    Byť profesionálnym spevákom rozhodne nie je ľahké ani v Amerike, páči sa mi však, že ja tú možnosť robiť túto prácu mám. Je to určite oveľa ťažšie ako na Slovensku, no mne sa to podarilo. Musíte veľmi ťažko pracovať na tom, aby ste bol vnímaný, ako profesionál.

    Aké sú teda vaše najväčšie úspechy?

    Vyhral som napríklad na Los Angeles Music Awards kategóriu Best Male Vocalist, tiež sa moje piesne dostali do filmov, či seriálov. Rovnako som sa zúčastnil súťaže The Voice (Hlas Česko Slovenska pozn. red.) a vyhral som množstvo Ďalších ocenení za moje piesne. Je ťažké vymenovať ich všetky.

     
    - Reklama -