Kiska: Gorila je mokvajúca rana našej spoločnosti. Je potrebné urobiť toto

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

     “Je potrebné urobiť odpočet, aby sa povedalo, čo vieme a čo nie, kto zlyhal a kto čo urobil dobre. Policajný prezident by sa mal postaviť a urobiť tento odpočet. Gorila je mokvajúca rana našej spoločnosti, rana v dôvere ľudí v právny štát. Preto treba povedať, kde sú chyby a kde je problém. Je to súdnictvo, trestný poriadok, vyšetrovatelia či prokuratúra?” pýtala sa hlava štátu.

    Kiska je presvedčený, že sa to musí jasne zodpovedať, lebo kauzy tiahnuce sa dlhú dobu oslabujú dôveru ľudí v štát a sú príčinou vzrastu extrémizmu. “To sú veci, ktoré musíme spoločne pohnúť a ja verím, že čas na odpočet nastal,” povedal.

    Prezident minulý týždeň hovoril aj s vyšetrovateľom Gajdošom. Toho si na pôdu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť už skôr pozvali aj opoziční poslanci, lebo sa chceli pýtať na tlaky, ktorým Gajdoš čelil a ktoré sú dôvodom jeho odchodu do civilu. Kaliňák však Gajdošovi zakázal do parlamentu prísť z dôvodu zachovania mlčanlivosti, ktorej nebol zbavený. Kiska si však myslí opak. “Nechcem robiť rozhodcu, ale myslím si, že parlament by si mal vypočuť všetky zúčastnené strany,” dodal prezident.

    Šéf polície Gašpar súhlasí s Kiskom. “Ak by sa Marek Gajdoš rozhodol urobiť odpočet už skôr, nebol by som proti. Treba urobiť odpočet, podrobný a konkrétny. Mohol by byť na začiatku budúceho roka,” pripustil s tým, že ak ho nebude chcieť urobiť vyšetrovací tím alebo jeho nový šéf, urobí to Gašpar sám v rozsahu, v akom ho splnomocnia vyšetrovatelia. “Je pravda, že 16 či 17 trestných vecí je už uzavretých, bolo by možné o nich diskutovať,” povedal.

    Vyšetrovateľ Gajdoš skončí v polícii k 31. decembru 2016, jeho nástupca na čele tímu Gorila by mal byť podľa Gašpara známy už na budúci týždeň. Gajdoš si ho vyberie sám bez možnosti veta nadriadených.

    Na otázku, či bude vypočutý aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa spisu Gorila navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici v Bratislave a diskutoval tam s predstaviteľom finančnej skupiny, Gašpar povedal, že nevie. “Všetci, ktorí majú relevantné poznatky o trestnom čine, mali by k tej veci vypovedať. Ak to vyšetrovatelia vyhodnotia tak, že by mal byť premiér vypočutý, tak zrejme bude,” myslí si.

    V súvislosti s Gajdošovou návštevou parlamentu Gašpar upozornil, že nie je ten, kto pozýva ľudí na parlamentný výbor. “Ale z pohľadu jeho možností niečo konkretizovať, tak to súvisí so zbavením mlčanlivosti,” dodal.

    - Reklama -