Vulgárne slová len tak lietali. Vo verejnoprávnej TV totiž vystúpila skalná moslimka

    0
    Nikáb - ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    „Môj život s Alahom – Prečo sa stále viac mladých ľudí radikalizuje?“ znela téma uvedeného dielu obľúbenej talk-show Anne Will, a jej tvorcovia tak mohli už vopred čakať silné reakcie. Illiová okrem iného zoči-voči divákom a moderátorke tvrdila, že islam je náboženstvo mieru a ženy v ňom majú veľmi veľa práv. „Nikáb nie je znak útlaku, ale je to závoj slobody a sebaurčenia,“ cituje týždenník Focus švajčiarsku moslimku, ktorá konvertovala na islam, keď mala osemnásť rokov.

    Radikálna moslimka zo Švajčiarska sa ďalej sťažovala na údajnú diskrimináciu moslimov v Nemecku. „Mali by mať nárok na päť modlitieb denne, a to aj keď sú v práci alebo sa práve nachádzajú vo verejných budovách. V opačnom prípade ide o jasné obmedzenie náboženskej slobody. Plne chápem, že keď moslimovia necítia dostatočný rešpekt svojho okolia, začnú sa radikalizovať,“ vysvetľovala Nora Illiová so zvýšeným hlasom.

    Nad jej výrokmi krútili hlavami prítomní diváci v publiku, medzi ktorými sedel aj Wolfgang Bosbach z CDU, ktorý navrhuje úplný zákaz zahaľovania moslimských žien. „Moslimovia sa necítia byť dostatočne rešpektovaní a majú obavy v krajine, kde sú tisíce mešít? Skúste si vziať Bibliu a odísť do Saudskej Arábie,“ reagoval na stupňujúce sa nepravdy Illiovej prítomný politik zastupujúci kresťanských demokratov Angely Merkelovej.

    Hlasný nesúhlas vzbudilo aj Illiovej konštatovanie, podľa ktorého je 21 % Nemcov považovaných za islamofóbov. Keď sa jej však pýtali na zdroj tohto prieskumu, nebola schopná odpovedať. Diváci boli znepokojení jej neustálou snahou vykresliť moslimov ako utláčanú menšinu, proti ktorej stojí celý svet. „Moslimovia sa stávajú terčom represie po celom svete. Niet divu, že sa snažia z tejto pozície vymaniť,“ uviedla Illiová vo svojom „spravodlivom rozhorčení“.

    Diváci už v priebehu talk-show reagovali na sociálnych sieťach a v drvivej väčšine prípadov si od nich ARD nevypočula nič pekné. „Je nehorázne, že mňa ako ženu uráža verejnoprávna televízia,“ cituje Focus nemenovanú diváčku z Twittera v jednom z mála komentárov, kde sa neobjavilo vulgárne slovo. Ako Focus dodáva, „vystúpenie radikálnej moslimky v ARD bolo okrem náboženstva a politiky poriadnou fackou aj pre feministické hnutie v Nemecku, ktoré sa desiatky rokov zasadzuje o práva žien“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -