Štátny prevrat v Čiernej Hore? S tým nemáme nič spoločné, ohradili sa ostro Rusi

    0
    Hovorca ruského prezidenta Dmitry Peskov (Autor: Radim Panenka)

     “Možnosť oficiálnej účasti na organizácii pokusu o akékoľvek nezákonné kroky kategoricky popierame,” citovala Peskova agentúra MTI. Podľa hovorcu sa Podgorica oficiálne neobrátila na ruskú stranu so žiadosťou o pomoc. Peskov nedisponuje ani informáciami, či došlo ku kontaktom medzi predstaviteľmi tajných služieb oboch krajín.

    Reakcia z Moskvy prichádza iba deň po tom, ako generálny prokurátor Čiernej Hory Milivoje Katnič v nedeľu vyhlásil, že za októbrovým pokusom o puč, ku ktorému malo dôjsť v deň tamojších volieb, stáli ruskí nacionalisti.

    Katnič zdôraznil, že nemá informácie o tom, že by mal ruský štát čokoľvek spoločného s pokusom o štátny prevrat, dôkazmi o účasti ruských nacionalistov však disponuje.

    Podľa jeho slov vyšetrovanie ukázalo, že práve ruskí nacionalisti vytvorili v Čiernej Hore zločineckú skupinu so zámerom obsadiť v deň volieb 16. októbra parlament v Podgorici a zlikvidovať premiéra Mila Djukanoviča. Následne mali prevziať moc v krajine proruské sily.

    Djukanovičova Demokratická strana socialistov Čiernej Hory (DPS) vyšla víťazne z parlamentných volieb, novú väčšinovú vládu však nevytvorí bez koaličného partnera.

    - Reklama -