Vatikánsky rozhlas: Moslimovia uverili, že majú dovolené nás zabíjať

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Samir pripomína, že hoci v moslimskom svete nenájdeme náprotivok pápeža, v každej islamskej krajine existujú kompetentní duchovní predstavitelia. Stačilo by napríklad, aby káhirská univerzita al-Azhar vydala príslušné smernice, a všetci egyptskí imámi by ich museli nasledovať.

    Upozorňuje, že islam prešiel v priebehu svojich dejín reformami interpretácie Koránu. V uplynulých päťdesiatich rokoch sa však moslimský svet ocitol pod silným vplyvom Saudskej Arábie, ktorá vďaka svojim ohromným finančným rezervám presadzuje vlastnú radikálnu interpretáciu islamu v podobe tzv. vahhábizmu.

    Samir spomína, že ešte v 60. rokoch nosilo v Káhire hidžáb len veľmi málo žien. Dnes ho v niektorých štvrtiach musia nosiť dokonca aj kresťanky.

    Pripomína, že jediné dva laické štáty moslimského sveta, totiž Sýria a Irak, boli zničené pod zámienkou vojny s diktatúrou, ako keby v iných arabských krajinách diktatúry neboli.

    Vzhľadom na situáciu, v ktorej sa islam v súčasnosti nachádza, považuje Samir za veľmi dôležité, aby európske krajiny kategoricky kládli podmienky moslimským prisťahovalcom, ktorí do Európy prichádzajú. „Ak od nich nebudete vyžadovať rešpektovanie svojich práv vrátane slobody svedomia, ublížite im aj sami sebe,“ zdôrazňuje prorektor Pápežského východného inštitútu. Je presvedčený, že podoba islamu v Európe bude do značnej miery závisieť od stanoviska Európanov.

    Podotýka zároveň, že v ostatných rokoch sa v súvislosti so zmenami v západnej kultúre zmenilo aj vnímanie kresťanov zo strany moslimov. Donedávna ich chápali ako nedokonalých veriacich, ktorých môže islam tolerovať pod podmienkou, že sa pokoria a budú platiť zvláštnu daň. Vzhľadom na to, čo sa deje na Západe, moslimovia začínajú vnímať kresťanov ako neveriacich, ktorých majú dovolené vyhnať alebo zabiť.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -