Len čo si vyžehlila jednu patáliu, objavili sa dve ďalšie. Hillary Clintonová sa nezastaví

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Jednou z hlavných postáv „e-mailovej aféry“ Hillary Clintonovej je prekvapivo aj jej slúžka filipínskeho pôvodu Marina Santosová. Vtedajšia šéfka americkej diplomacie totiž Santosovú ani zďaleka nepoverovala len úlohami, ktoré súvisia s vedením jej domácnosti vo Washingtone označovanej ako Whiteheaven. Santosová si pravidelne spestrovala fádne upratovanie či zalievanie kvetov aj vytláčaním dôležitých vládnych dokumentov. A to navzdory tomu, že nemala bezpečnostnú previerku.slu

    „Filipínska babička“ si tak mohla prečítať návrhy prejavov, pomocné poznámky pred telefonickými hovormi s vodcami z celého sveta a ďalšie dôverné informácie ministerstva zahraničia, za ktoré by nielen novinári platili zlatom. Konkrétne tak Santosová v roku 2012 podľa uniknutých e-mailov tlačila dokumenty, ktoré sa zaoberali novým prezidentom Malawi, v apríli toho istého roku zase e-mail s predmetom „revízia k dohode s Iránom“. Oba tieto e-maily boli označené za „dôverné“.

    Ako píše New York Post, aj napriek všetkým uvedeným skutočnostiam FBI nikdy nepožiadala Santosovú, aby jej odovzdala svoj počítač, z ktorého tlačila dôverné dokumenty. „Všetko zároveň nasvedčuje tomu, že Santosovú FBI ani nepovažovala za kľúčového svedka a neviedla s ňou žiadny formálny rozhovor. Pritom práve filipínska slúžka Clintonovej by mohla veľmi dobre vedieť, kam sa stratil Apple MacBook a USB flash disk, ktoré obsahujú archivované e-maily,“ uvádza New York Post.

    Rovnaké pohoršenie vzbudzujú medzi americkými voličmi aj ďalšie závažné informácie, ktoré vnášajú viac svetla do údajne „zúrivého“ súboja medzi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersom vo vnútrostraníckych primárkach. Zo zverejnených dokumentov na serveri WikiLeaks vyplýva, že obaja prezidentskí kandidáti spolu pred primárkami uzavreli „pakt o neútočení“. Keď sa potom Sanders až príliš otvorene vyjadroval o bohatstve Clintonovej, členovia jej tímu poukazovali na „porušenie dohody“.

    Ako uvádza New York Post, kritický e-mail odoslal vedúci kampane Clintonovej Robby Mook 26. mája 2015 predsedovi kampane Johnovi Podestovi. V e-maile s predmetom „Kritika Sandersa“ Mook konkrétne uvádza, čo sa mu na výrokoch Sandersa nepáčilo, a upozorňuje na to, že podobné komentáre nie sú v súlade s uzatvorenou dohodou. „Bolo by dobré na to Sandersa upozorniť prostredníctvom jeho spojenca, zákonodarcu Petera Welcha,“ písal Mook v e-maile.

    Sanders krátko predtým hovoril o bohatstve rodiny Clintonovcov v rozhovore pre televíziu. „Nebudem tu odsudzovať Hillary a Billa Clintonovcov za to, že si zarobili obrovské množstvo peňazí. Ale môžem povedať, že toľko peňazí vás môže izolovať od reálneho sveta,“ konštatoval veľký kritik Wall Streetu ako symbolu „zhýralého kapitalizmu“ Sanders, ktorý bol svojimi priaznivcami vnímaný ako predstaviteľ ľavicovejšieho krídla demokratov a alternatíva voči Clintonovej, ktorá bola považovaná za zástupkyňu „establishmentu“. Tak či onak, predchádzajúce materiály, ktoré server WikiLeaks publikoval, nepovažuje FBI za dôvod na stíhanie, a Clintonová si tak môže oddýchnuť a sústrediť sa na záver svojej kampane.

    - Reklama -