Severná Kórea chystá krok, ktorý zamáva nejedným americkým generálom. Chce vraj vyslať dôrazný signál

    0
    Juhokórejské jednotky na hraniciach s KĽDR (Autor: SITA)

     Komunistická KĽDR by sa týmto spôsobom mohla pokúsiť vyslať novozvolenému americkému prezidentovi dôrazný signál, že mieni pokračovať v rozvíjaní svojho jadrového raketového programu napriek medzinárodnému odsúdeniu a sankciám, tvrdí Soul. 

    Išlo by o najnovšiu zo série raketových skúšok, ktorými KĽDR tento rok porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zakazujúce Pchjongjangu všetky aktivity súvisiace s balistickými strelami. Južná Kórea i Spojené štáty preto v týchto dňoch pozorne monitorujú akékoľvek potenciálne presuny rakiet na území KĽDR. 

    Obavy z ďalšieho možného testu severokórejskej balistickej strely tlmočili už 1. novembra americkí predstavitelia. Vtedy sa však domnievali, že by sa tak mohlo stať v priebehu nasledujúcich troch dní.  

    Severná Kórea, ktorá je terčom sankcií OSN i ďalších medzinárodných sankčných opatrení v súvislosti so svojimi jadrovými a raketovými programami, vykonala tento rok opakované raketové skúšky. Poslednú, podľa USA a Južnej Kórey neúspešnú, uskutočnila len 20. októbra napriek hrozbe ďalších sankcií, ktoré sú už v štádiu prípravy. Okrem toho tento rok KĽDR podnikla v januári svoju štvrtú a 9. septembra piatu a zatiaľ najväčšiu jadrovú skúšku.

    - Reklama -