Metropola kalifátu Rakka sa začne otriasať v základoch. Sýrske milície začali dlho očakávanú ofenzívu a baštu IS berú útokom

    0
    Bašta Islamského štátu Rakka (Autor: SITA)

    Rakka je hlavnou baštou IS v Sýrii a de facto metropolou kalifátu, ktorú extrémisti z tejto organizácie vyhlásili pred dvoma rokmi na územiach obsadených v Sýrii a Iraku. Ofenzíva na poslednú baštu IS v susednom Iraku, mesto Mósul, sa začala v polovici októbra.

    Velitelia SDF – Kurdmi vedeného združenia milícií bojujúcich proti extrémistickým skupinám na severe Sýrie – ohlásili začiatok ofenzívy na tlačovej konferencii v lokalite Ajn Ísá severne od Rakky, píše agentúra AP. Operáciu za účasti 30.000 bojovníkov podľa nich podporí náletmi Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia.

    Ofenzíva bude podľa vyjadrenia jednej z veliteliek SDF prebiehať krok za krokom, prioritou je bezpečnosť civilistov, informovala agentúra DPA.  V aliancii SDF dominujú hlavné ozbrojené jednotky sýrskych Kurdov známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie USA vnímajú ako najefektívnejšiu silu v boji proti IS v Sýrii, Turecko však ako teroristickú skupinu spojenú s kurdskými povstalcami na jeho území.

    - Reklama -