Tu nemáš čo robiť! Britská spisovateľka to schytala v moslimskej štvrti. A toto všetko sa tam vraj deje

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    „Veľa z týchto moslimských žien sa vôbec nestýka s osobami, ktoré nevyznávajú islam. Ich život je značne obmedzený a zahŕňa len výchovu detí, varenie, prípadne účasť na spoločných akciách s ostatnými ženami v miestnej mešite, ktorú prevádzkuje vplyvná islamská sekta Deobandis. Ich imámovia nabádajú svojich stúpencov, aby sa držali od nemoslimov ďalej,” píše Reidová pre denník Daily Mail a uvádza, že iba 48 zo 4033 tunajších obyvateľov bolo podľa sčítania z roku 2011 bielej pleti.

    Jednou z nich je 53-ročná blondína Lorraine Matthews, ktorá pracuje ako recepčná v zubnej ordinácii. Jej predkovia prišli do tejto oblasti za prácou a postavili si tu domy. Teraz ju však obývajú v drvivej väčšine prípadov ľudia pakistanského a indického pôvodu. „Sama von v noci nechodím, lebo pre nemoslimov je to tu nebezpečné. Nie je skutočne rozumné, aby tu biela žena chodila sama po zotmení po uliciach. Moslimskí mladíci postávajúci pred domami vôbec nerešpektujú biele ženy.“

    „Tunajšia rozľahlá mešita pojme až 4000 veriacich. V okolitých obchodoch sa predávajú burky, modlitebné rohože, ale žiadny alkohol. Osem z deviatich miestnych krčiem už skrachovalo. V blízkosti mešity sa nachádza aj budova, kde pôsobí súd, ktorý sa však neriadi britským právom, ale islamským právom šaría. Všetky dievčatá, ktoré som videla, a to aj vo veku šesť alebo sedem rokov, sú zahalené do hidžábu,” vykresľuje Reidová.

    Spolu s krčmami skrachovali kaderníctva a obchody, kde sa predávali západné potraviny a oblečenie. „Saviel Town sa stalo etnickou enklávou, čo so sebou prinieslo znepokojujúce dôsledky. Práve z tejto štvrte odišlo hneď niekoľko moslimských mužov bojovať do Sýrie a Iraku pod vlajkou Islamského štátu. V blízkom okolí bol tiež vychovaný Mohammed Sidique Khan, jeden zo strojcov teroristického útoku v Londýne 7. júla 2005, pri ktorom zomrelo 52 ľudí, ” uvádza Reidová.

    Svoju nepríjemnú skúsenosť si v Savile Town prežila aj samotná Sue Reidová. Keď sa pýtala mladého moslima, kadiaľ sa dostane k mešite, vypočula si veľmi nepriateľskú reakciu. „Choď preč a už sa nevracaj. Tu nemáš čo robiť!” cituje Reidová slová agresívneho moslima a dodáva, že podobnej nevraživosti čelia aj posledné zvyšky tunajšej bielej populácie. „Moslimovia chcú kúpiť ich domy za každú cenu. Zaklopú na dvere a majú so sebou igelitové vrecia plné peňazí.”

    Kúpiť dom chceli týmto spôsobom miestni moslimovia aj od 67- ročného Jeana Wooda, ale vybrali si na to tú najmenej vhodnú chvíľu. „Môj muž náhle zomrel a oni prišli s peniazmi sotva jeden deň po jeho odchode. Žili sme tu celý náš manželský život a celá rodina sme smútili nad jeho stratou. Pozbierala som však všetky svoje sily a oznámila im, že tento dom nie je na predaj a za môjho života ani nebude,” hovorí pani Woodová.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -