Islamisti v nemeckej armáde. Toto domácich nepoteší

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    V “islamistických kruhoch” je služba v armáde odporúčaná, pretože umožňuje naučiť sa zaobchádzať so zbraňami, uviedla MAD. Podľa správy existuje znepokojenie, že “násilnícki extrémisti túto propagandu poslúchajú”, napísala agentúra DPA. Ministerka obrany Ursula von der Leyenová preto navrhuje, aby od júla 2017 každý uchádzač o vojenskú službu absolvoval bezpečnostnú previerku. Armáda (Bundeswehr) očakáva, že to zvýši počet previerok o 20.000 ročne. Spolková vláda príslušný návrh zákona schválila koncom augusta, parlament sa ním začne zaoberať budúci týždeň.

    Podľa MAD vzbudil pozornosť nápadný záujem niektorých uchádzačov o len niekoľko mesiacov trvajúcu službu v armáde a ich výslovné želanie podstúpiť intenzívny zbraňový výcvik. Presnejšie štatistiky o počte takýchto osôb však neexistujú. Práve na takéto prípady sa okrem iného odvoláva aj odôvodnenie uvedeného návrhu zákona. Rezort vnútra sa v ňom zmieňuje tiež o tom, že v niektorých krajinách, ako je Afganistan, teroristi podnecujú príslušníkov bezpečnostných síl, aby útočili na vlastných kolegov pri tzv. útokoch zvnútra.

    Už v auguste v Nemecku zverejnili, že Bundeswehr od roku 2007 posúdil 24 vojakov v aktívnej službe ako islamistov a 19 z nich prepustil. Zvyšným piatim sa bez ohľadu na to skončila vojenská služba. Podľa zistení MAD vycestovalo do Sýrie a Iraku 30 bývalých vojakov nemeckej armády.

    - Reklama -