VIDEO Ak vyhrá Trump, presťahujeme sa do Kanady, vyhrážajú sa niektorí Američania. Neklamte, smejú sa republikáni

    0
    Michael McInnes o tom, ako sa presťahovať do Kanady? (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Už o pár dní si budú voliť budúceho prezidenta, ale ani jeden z kandidátov sa im nepáči. Hillary Clintonová a Donald Trump sú najmenej obľúbenými kandidátmi na prezidenta Spojených štátov v histórii a znechutenie Američanov z predvolebnej kampane je na úrovni 82 percent. 

    Obavy vyvoláva najmä ťažko predvídateľný Trump a Američania sa pripravujú na to najhoršie – nutnosť odsťahovať sa z krajiny. Najľahšou možnosťou je pre geografickú, kultúrnu a jazykovú blízkosť Kanada. 

    Slovné spojenie “Ako sa presťahovať do Kanady” bolo v posledných mesiacoch jednou z najvyhľadávanejších vo vyhľadávači Google. Počet vyhľadávaní tejto témy prudko vzrástol, keď bolo jasné, že za Republikánsku stranu bude kandidovať Donald Trump. 

    “Vyhľadávanie slov 'presťahovanie do Kanady' dosiahlo najvyšší bod od roku 2004,” zverejnila na svojom twitterovom konte služba Google Trends, ktorá poskytuje štatistiky a analýzy vyhľadávaných slov. 

    V roku 2004, keď sa prezidentom po druhý raz stal George W. Bush, sa Američania o túto možnosť zaujímali tiež. Po zvolení Baracka Obamu v rokoch 2008 a 2012 ľudia tieto informácie vyhľadávali minimálne. Teraz je “presťahovanie do Kanady” vyhľadávané viac než dvakrát častejšie než v roku 2004. 

    “Zdá sa, že každé štyri roky sa Američania vyhrážajú, že sa presťahujú do Kanady, ak nevyhrá ich kandidát na prezidenta. Ale s dvoma z najnepopulárnejších kandidátov v histórii môže byť rok 2016 tým, keď to niektorí naozaj urobia,” uviedla rozhlasová stanica NPR.  

    Na adresu Trumpových odporcov sa však vznieslo už viacero posmeškov zo strany sympatizantov tohto republikánskeho kandidáta. Publicista a komik kanadského pôvodu Gavin McInnes napríklad vo svojom videu poukazuje na to, že imigrácia do Kanady vôbec nie je jednoduchou záležitosťou, väčšina krajiny je prakticky neobývateľná a jedinými miestami, ktoré by pre Trumpových kritikov boli pravdepodobne prijateľné, sú metropoly Toronto a Vancouver.

    Kanada nie je jedinou možnosťou. “Niektoré miesta využívajú paniku Američanov vyvolanú voľbami,” uviedla NPR. Jedným z takých miest je odľahlý a málo obývaný írsky ostrov Inishturk. Má len 58 obyvateľov a rád by ich mal viac, v minulosti to tam totiž žilo a prosperovalo. 

    “Počul som, že v Amerike celkom veľa ľudí plánuje odsťahovať sa do Írska a iných krajín, ak sa Donald Trump stane prezidentom. Chcem, aby vedeli, že radi by sme ich videli prisťahovať sa sem,” povedala pre írsky spravodajský web IrishCentral Mary Heanueová zodpovedná za rozvoj ostrova.

    “Dostalo by sa im obrovského privítania a našli by tu fantastické miesto na život a vychovávanie detí. Ich deti by pravdepodobne dostali najlepšie vzdelávanie v krajine, lebo pomer žiak-učiteľ je tu takmer jedna k jednej,” dodala Heanueová.  

    Podobne láka Američanov aj kanadský ostrov Cape Breton. Už pred niekoľkými mesiacmi bola založená webová stránka s názvom Cape Breton, ak vyhrá Donald Trump. Poskytuje informácie o ostrove aj o sťahovaní do Kanady a láka krásnymi fotografiami prírody a lacnými cenami domov.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -