Mučia ma, zavesili ma na povraz ako kus mäsa, hrozia mi zabitím. Z ruského väzenia unikol list protivládneho aktivistu

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Ruský opozičný aktivista Ildar Dadin sa stal prvou obeťou nového zákona, ktorý zakazuje opakovanú organizáciu pokojných protikremeľských protestov. Dadina odsúdili na tri roky, po odvolaní sa trest odňatia slobody skrátil na dva a pol roka. Mnohí ruskí aktivisti Dadina, ktorý je „najhlasnejším“ kritikom prezidenta Vladimira Putina a jeho politiky, považujú za politického väzňa. Ruské úrady však oficiálne uvádzajú, že Dadin porušil zákon, ktorý bol schválený po veľkých protivládnych protestoch.

    V liste, ktorý Dadin poslal z väzenia v severozápadnom Rusku svojej žene a ktorý publikoval online server Meduza, aktivista uviedol, že je vystavený neustálemu násiliu a mučeniu. Opísal napríklad nedávny incident, keď ho surovo zbili desiati strážcovia. Písal tiež o tom, že bol zavesený na povraz „ako kus mäsa“, s rukami zviazanými za chrbtom. Tiež ho vyzliekli a hrozili mu znásilnením. Veliteľ väzenskej ochranky mu vraj povedal, že ak sa bude na niečo sťažovať, zabijú ho.

    „Neustále bitie, šikanovanie, urážky, zosmiešňovanie, otrasné podmienky – robia to tu všetkým väzňom,“ píše sa v liste. Dadin tiež uviedol, že ak by mal byť podobnému zaobchádzaniu vystavený znova, „neprežil by zrejme ani týždeň“. Zástupca riaditeľa väznice, kde Dadina držia, Valerij Maximenko mediálnej agentúre Interfax povedal, že zdravotný personál väznice nenašiel na tele Dadina žiadne stopy násilia, čo podľa jeho slov priznal aj sám väzeň.

    O prípade bol už informovaný aj tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý médiám oznámil, že sa Putin o Dadinovom liste dozvie. „Ide o skutočne závažný prípad, ktorý si zasluhuje dôkladnú pozornosť zodpovedných úradov, v tomto prípade väzenskej služby,“ uviedol Peskov. Dadin v závere listu varoval svoju ženu, že môže dôjsť aj k najhoršiemu. „V prípade mojej náhlej smrti tí pravdepodobne oznámia, že som spáchal samovraždu, mal nehodu alebo bol zastrelený pri pokuse o útek. Ničomu takému never,“ napísal aktivista.

    - Reklama -