Fico “klepol po platoch” štátnym úradníkom. Zmrazené ostanú aj v roku 2017. Matovič hovorí o sprisahaní

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Pre mňa je to principiálna vec a chcem povedať, že my sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017,” uviedol premiér. Podľa jeho slov existuje veľa možností, ako to urobiť. “Dá sa to urobiť cez pozmeňujúci návrh, ale ja s tým automaticky rátam. Túto tému som otvoril, aj som to oznámil na koaličnej rade, takže koaliční partneri vedia, aký je môj názor na zmrazovanie platov,” uzavrel Fico. 

    Premiér tým reagoval na dnešné vyjadrenie lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, že v Národnej rade (NR) SR je sprisahanie za zvýšenie platov poslancov od budúceho roka o 26 percent. 

    Podľa Matoviča takúto tichú dohodu za zvýšenie poslaneckých platov zorganizoval medzi koaličnými i opozičnými poslancami predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). “Neštúrajte do zákona o platoch poslancov a keď to vy nebudete otvárať, my nepredložíme klasické zmrazovanie platov poslancov, ktoré sa každý rok predkladá,” opísal na dnešnom brífingu spôsob dohody líder OĽaNO-NOVA. Od januára 2017 sa tak má podľa jeho slov zvýšiť poslanecký plat o 26 percent, čo je o 927 eur v prípade poslanca, ktorý nepochádza z Bratislavského kraja.

    Matovič tvrdí, že takúto dohodu môže zastaviť jedine predseda vlády Fico cez skrátené legislatívne konanie. “Preto ho vyzývam, aby na najbližšom zasadnutí vlády bolo schválené skrátené legislatívne konanie a predložený návrh na zmrazenie platov poslancov,” uviedol. Ako poslanec parlamentu dnes tiež predloží návrh na takéto zmrazenie, odkopírovaný od vládnych poslancov z minulého roka.

    Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že predseda parlamentu Andrej Danko nebude reagovať na Igora Matoviča.

    - Reklama -