Dobrá správa, tvrdí Hlina. A týka sa spomienky na 17. november

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    “Dobrá správa. Podarilo sa. KDH, OĽaNO, SaS spolu s Miroslavom Beblavým a Zsoltom Simonom (obaja nezaradení poslanci NRSR) sa dohodli, že 17. novembra pre občanov pripravia možnosť stretnúť sa na Námestí SNP v Bratislave,” píše Hlina. Detaily ešte dohodnú. “Bude to dobré,” sľubuje Hlina.

    V uplynulých rokoch sa spomienka na Nežnú revolúciu konala v Slovenskom národnom divadle aj na Námestí SNP v Bratislave. Predstavitelia OĽaNO-NOVA a KDH spolu s Hlinom slávili November '89 aj vlani. KDH si Nežnú revolúciu pripomínalo s vtedajšími opozičnými kolegami z Mosta-Híd a #Siete.

    Pár rokov predtým oslavovali tento deň aj s SDKÚ-DS, s ktorou sa však časom KDH a Most-Híd rozišli. Všetci vtedajší opoziční lídri sa zhodovali, že udalosti Novembra '89 si treba pripomínať, keďže si vtedy ľudia vybojovali slobodu a demokraciu.

    Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu. Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom – 17. novembra – Deň boja za slobodu a demokraciu.

    - Reklama -