Ľudskoprávnici sa budú môcť vrátiť do Moskvy. Zasiahol Putin

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Úrady zapečatili v stredu ráno vchody do kancelárie, vymenili zámky a prerušili dodávky elektrickej energie, a to bez predchádzajúceho varovania. Správa mestského majetku, od ktorej si organizácia priestory prenajímala, oznámila, že AI nezaplatila za nájom. Podľa vyjadrenia AI však bola platba načas uhradená.

    Fedotov pre agentúru Reuters povedal, že sa stretol s Putinom a záležitosť prediskutovali. “Nájomná zmluva bola kompletne obnovená. V najbližšej budúcnosti sa budú môcť vrátiť do svojej kancelárie,” dodal Fedotov.

    Krátko po tejto schôdzke riaditeľ AI pre Európu a strednú Áziu John Dalhuisen uviedol, že organizáciu kontaktoval šéf správy mestského majetku Vladimir Jefimov a pozval jej zástupcov v pondelok na stretnutie.

    Reuters uviedol, že ľudskoprávne organizácie v Rusku, ktoré prijímajú peniaze zo zahraničia a sú kritické voči Kremľu, čelia tlaku úradov už niekoľko rokov. V zmysle zákonnej úpravy z roku 2012 sú mimovládne organizácie v Rusku v prípade financovania zo zahraničia povinné označovať sa za “zahraničných agentov”. Na príslušnom zozname sa odvtedy ocitlo viac ako 140 mimovládnych organizácií. Mnohé z nich vnímajú takéto označenie ako stigmu, ktorá obmedzuje ich činnosť.

    - Reklama -