Budú Slováci makať aj na dôchodku?

    0
    dôchodcovia (Autor: TASR)

    Na Slovensku pribudlo za uplynulých desať rokov viac ako 100-tisíc dôchodcov. Vyšších dôchodkov sa zrejme nedočká ani ďalšia generácia. Vyplýva to zo štatistík. Kým dnes na jedného dôchodcu pripadá aspoň päť pracujúcich, v roku 2045 by sa počet znížil na ledva dvoch pracujúcich ľudí. V budúcnosti to môže vyzerať inak, odborníci prichádzajú s riešením. Informácie o tom priniesol portál aktuality.sk.

    Penzistom by mohla pomôcť zdieľaná ekonomika. Kým dnešní dôchodcovia nepodnikajú, odborníci v tom do budúcna vidia veľký potenciál. Ako uviedol štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna, dôchodcovia majú to, čo iní ľudia nemajú, a to je čas. „A práve vďaka nemu spolu s aktívami, ktoré dokázali za svoj život vytvoriť, ako napríklad byt alebo auto, môžu vstúpiť na trh zdieľanej ekonomiky,“ dodal.

    Viacerí odborníci sa zhodli, že dôchodcovia budú za krátky čas ovládať moderné technológie a môžu ich tak využiť aj na prácu. Aj po odchode do penzie sa tak budú môcť zapájať do pracovného života.

    Takto si môžu privyrobiť a ostanú aj v kontakte s ľuďmi, čo je výhodné, lebo proces duševného starnutia sa tak spomalí. Na to, aby si pomocou zdieľanej ekonomiky privyrobili, budú potrebovať čas, telefón, počítač, internet či auto.

    Autor: luc


     

    - Reklama -