Ficov kabinet dnes čaká rokovanie o zrušení PPP projektu na novú nemocnicu v Bratislave

    0
    Ilustračná fotografia: rokovanie vlády (Autor: TASR)

    Nová nemocnica mala podľa plánov vyrásť v doterajšom areáli nemocnice na bratislavskej Patrónke. Predpokladalo sa, že výstavba sa skončí na budúci rok. Patrónka sa však podľa ministra Druckera ukázala ako problematická. Uvažuje sa preto o lokalitách Rázsochy a Ružinov. Šéf rezortu nevylúčil, že sa môže vybrať aj iná. Návrh nového riešenie by mal Drucker predložiť do konca marca 2017.

    Témou rokovania budú aj elektronické preukazy poistenca. Pôvodne mali byť realitou ešte vlani, nakoniec nebudú vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva navrhuje v novele zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme zrušiť úplne. Poistenci majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s čipom.

    Ministri budú hovoriť aj o zvýšení dôvery pri obchodovaní na jednotnom európskom trhu, ktoré je cieľom nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o európskom príkaze na zablokovanie účtov. Nové konanie má zjednodušiť vymáhanie pohľadávok pre občanov a podniky. Kabinet má dnes na stole návrh zákona, ktorý nariadenie aplikuje na Slovensku.

    Európsky príkaz veriteľovi poskytuje možnosť dosiahnuť vydanie neodkladného opatrenia, ktorým sa zabráni prevodu alebo vybratiu finančných prostriedkov, ktoré má jeho dlžník v držbe na bankovom účte vedenom v členskom štáte, a to vtedy ak hrozí, že bez takéhoto opatrenia bude následné vymáhanie jeho pohľadávky, resp. nároku voči dlžníkovi zmarené alebo podstatne sťažené.

    Vláda prerokuje aj vymenovanie generálneho komisára expozície SR na Medzinárodnej výstave EXPO Astana 2017. V nadväznosti na výsledky  výberového konania predkladá minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) návrh na vymenovanie Patrície Žáčikovej. Na programe zasadnutia je aj novelizácia zákona o metrológii, ktorá od marca budúceho roku sprísňuje požiadavky na spotrebiteľsky balené výrobky.

    - Reklama -