Na Slovensku funguje proruská propaganda, tvrdí ministerstvo. A toto s ňou chce robiť

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Po Českej republike sa o hrozbe proruskej propagandy začína hovoriť aj na Slovensku. Ministerstvo vnútra priznáva, že „primárnym spôsobom šírenia propagandy sú jednoznačne rôzne konšpiračné médiá a webstránky“. Ďalej približuje, že takéto weby vytvárajú v spoločnosti nálady spochybňujúce členstvo v EÚ a celkovo zahraničnopolitickú orientáciu.

    Topky.sk informujú, že na zozname najvážnejších rizík sa nachádzajú nálady odmietajúce demokraciu, nenávisť voči premiérovi či prezidentovi a podpora subjektov s proruským geopolitickým videním sveta. Boj proti hybridným hrozbám je vo veľkej miere vnútroštátnou záležitosťou, keďže primárnu zodpovednosť zaň nesú členské štáty, a teda aj Slovensko.

    Rezort vnútra uviedol, že cieľmi ruskej propagandy sa u nás zaoberá Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Centrum funguje ako analytické pracovisko založené na aktívnej participácii rozhodujúcich štátnych orgánov SR, ktoré pôsobia v bezpečnostnej oblasti. V rámci tohto centra sa robí projekt EMICVEC. „Vzhľadom na prepojenosť propagandy, radikalizácie, extrémizmu a nenávistných prejavov na internete MV SR realizuje projekt Efektívne monitorovanie, odhaľovanie, objasňovanie prejavov násilného extrémizmu v kyberpriestore (ďalej len EMICVEC),“ približuje ministerstvo. Súčasťou projektu je aj IT aplikácia – mobilná aplikácia, ktorá pomáha polícii pri monitoringu a odhaľovaní prípadov extrémizmu v prostredí internetu.

    - Reklama -