Zrútenie USA. Oliver Stone šokoval slovami o svojej vlasti aj Putinovi

    0

    Stone je známy svojimi ľavicovými názormi a v minulosti nakrútil dokumentárne filmy o Castrovi aj Chávezovi. Trochu “neamerický” je aj jeho postoj k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, o ktorom dotočil film tento rok v septembri. V rozhovore však popiera, že by podobný postoj k ruskému vodcovi zaujímal aj bývalý zamestnanec amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý sa v súčasnosti zdržiava v Rusku. „Snowden naopak Rusko často kritizuje a určite neslúži jeho záujmom,” tvrdí Stone.

    Príliš veľké sympatie podľa Stona neprechováva ku Snowdenovi ani samotný Putin. „Ak by mali Spojené štáty s Ruskom uzavretú dohodu o vydávaní obvinených, tak by Snowdena Putin zrejme vydal do Washingtonu. Ruský prezident všeobecne informátorov príliš neobdivuje,” hovorí Stone a prechádza voľne ku kritike americkej vlády. „Povedali nám, nech im odovzdáme svoje občianske práva, a oni nás za to budú chrániť. Lenže sa ukázalo, že to nedokážu.”

    „V súčasnosti máme asi sedemnásť alebo osemnásť spravodajských agentúr, ale ani jedna nedokázala zabrániť teroristickým útokom v Bostone alebo Orlande. Navyše sme s vládou uzavreli naozaj kafkovskú zmluvu. Občianske práva vzali ľuďom nacisti v roku 1933. Ukazuje sa, že máme rovnakú mentalitu ako Nemci. Ja mám svoj súkromný život a svoje tajomstvá. Mám predsa právo ich mať bez toho, aby o nich vedeli ostatní,” hnevá sa Stone.

    Spojené štáty podľa Stona sa usilujú o udržanie svojho vplyvu po celom svete, čo z jeho pohľadu nemôže v dlhodobom horizonte fungovať. „Ak sa raz Spojené štáty zrútia, budeme si za to môcť celkom iste len my, sami. Míňali sme miliardy dolárov na vývoj zbraní a špionáž, a na to potrebujete nepriateľa. Ako napríklad práve ruského prezidenta Putina. Všetko mi to pripomína týždeň nenávisti z Orwellovho románu 1984,” konštatuje Stone.

    Terčom kritiky amerického režiséra sa stal v rozhovore pre Le Point aj americký prezident Barack Obama, ktorý podľa Stona „podľahol vojenskému, priemyselnému, bezpečnostnému, finančnému aj mediálnemu komplexu”. „Lepšie to nebude ani s budúcim prezidentom, nech už ním bude Trump alebo Clintonová. Trump nemá šancu byť zvolený, lebo sú médiá proti nemu. Clintonová urazila Rusov, hovorila hrozné veci o Izraeli a nezdá sa, že by sa poučila zo svojich chýb v Sýrii, Líbyi a Iraku.”

    Celý rozhovor vo francúzštine nájdete TU.

    - Reklama -