Švédska neziskovka sa pýtala žiakov na Islamský štát. Ich odpovede boli šokujúce

    0
    Detskí vojaci islamského štátu. (Autor: repro foto Youtube)

    V posledných mesiacoch švédske aj zahraničné médiá priniesli informácie, podľa ktorých vo Švédsku existuje viac ako päť desiatok tzv. no-go zón, teda mestských oblastí s väčšou hustotou zaľudnenia moslimským obyvateľstvom, kde sa polícia často stáva terčom útokov a nedarí sa jej tu presadzovať zákony krajiny. Takmer desať z nich údajne existuje v samotnom Göteborgu. Socialistická vláda Švédska existenciu týchto oblastí popiera, ale samotní policajti hovoria jasnou rečou. O problematike hovorí portál The Local.

    Spoločne s hlavným mestom Švédska Štokholmom a Malmö je práve Göteborg s ohľadom na spolužitie väčšinovej spoločnosti a moslimskej menšiny považovaný za najproblémovejšie mesto v krajine. Vlani napríklad šéf švédskej polície pre integráciu Ulf Boström konštatoval, že práve z tohto mesta odišlo bojovať v prepočte na počet obyvateľov najviac dobrovoľníkov do Islamského štátu z celej Európy a s radikálnym islamským extrémizmom sa tunajšia polícia musí potýkať takmer denne.

    Táto skutočnosť sa potvrdila aj v prieskume vykonávanom na vzorke 1 200 školákov a študentov vo veku medzi 12 až 18 rokmi, ktorí navštevujú vzdelávacie ústavy v sociálne vylúčených oblastiach mesta. Prieskum realizovala nezisková organizácia Varken Hora eller Kuvad a jeho vedúci projektový manažér Guluzar Tarhan Selvi v denníku Göteborgs-Posten neskrýval svoje nepríjemné prekvapenie. „Bol som v úplnom šoku. Čakal som maximálne 1 %, a nie 11 %.“

    Plných jedenásť percent školákov a študentov sa v rámci prieskumu priznalo k sympatiám k náboženskému extrémizmu a ešte o dve percentá viac ich uviedlo, že osobne poznajú niektorých radikálov. Ako však uviedla národná koordinátorka švédskej vlády v boji proti extrémizmu Hillevi Engström, ju osobne výsledky tohto prieskumu príliš neprekvapili. „Opytovaní boli študenti žijúci v mestských častiach, odkiaľ do Sýrie odišlo bojovať mnoho ich súputníkov.“

    Podľa socialistky Engström má mnoho tu žijúcich ľudí pocit, že nie sú súčasťou švédskej spoločnosti. Jej názor zdieľa aj poslanec za švédskych liberálov Robert Hannah, ktorý sa sám v Göteborgu narodil a prežil tu svoje detstvo a mladosť. „Göteborg patrí k nejsegregovanejším mestám v Európe. V niektorých štvrtiach sú deti od útleho detstva vystavené islamistickej propagande, ktorá vychvaľuje terorizmus a ospravedlňuje genocídu kresťanov a jezídov,“ hovorí Hannah.

    - Reklama -