Už sa to začalo! Islamistom odoberajú občianske preukazy

    0
    Belgickí vojaci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Belgický minister uviedol, že 15 zradikalizovaným ľuďom vo veku 17-28 rokov nechal odobrať doklady v momente, keď už mali zbalené veci a boli pripravení na odchod do Sýrie. Ich identitu zatiaľ zverejniť nemôže. “Celkovo monitorujeme 160 ľudí podozrivých z plánovania cesty do Sýrie,” vyhlásil Jan Jambon. 

    Ministerstvo vnútra môže odoberať občianske preukazy a pasy výhradne na základe troch desiatok opatrení, ktoré belgická vláda prijala v súvislosti s bojom proti terorizmu, informoval hovorca ministra vnútra Olivier Van Raemdonck. 

    Podľa denníka La Derniere Heure je 15 ľudí, ktorým boli odobraté doklady, z rôznych častí Belgicka vrátane Bruselu. Majú údajne rôznorodé pozadie – sú medzi nimi kriminálnici, extrémisti aj pašeráci a užívatelia drog.

    Od vypuknutia konfliktu v Sýrii v roku 2011 zostavili belgické tajné služby zoznam obsahujúci 632 rizikových osôb. Z nich 272 už odišlo do Sýrie a približne stovka tam aj zahynula, 116 radikálov sa odtiaľ vrátilo späť do Belgicka a 167 z celkového počtu je podozrivých z verbovania nových džihádistov na belgickom území.

    “Osoby uvedené na zozname dôkladne sledujeme,” vyhlásil hovorca ministra vnútra. Dodal, že na monitorovaní podozrivých sa zúčastňujú polícia, tajné služby, sociálne agentúry a špeciálna skupina zložená z príslušníkov polície, tajných služieb a prokuratúry. 

    Všetky inštitúcie v prípade, že spozorujú osoby plánujúce odchod do Sýrie, informujú Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (L'Organe de coordination pour l'analyse de la menace, OCAM). Ten informácie spracováva a prekladá ministrovi vnútra, ktorý prijíma konečné rozhodnutie. Úrad má na starosti vyhodnocovanie miery hrozieb terorizmu a extrémizmu a stanovuje aj stupeň teroristického ohrozenia v Belgicku.

    V súčasnosti má minister vnútra právomoc odobrať doklady a znemožniť tým cestovanie podozrivým občanom na tri mesiace; toto opatrenie môže jedenkrát predĺžiť o ďalšie tri mesiace. Počas tohto obdobia sa majú úrady pokúsiť zradikalizovaných občanov prevychovať. Ak sa to nepodarí, podľa odborníkov je pravdepodobné, že tieto osoby pôjdu do väzenia.

    - Reklama -