Kollár prežíva Dušičky o dosť inak ako Beňová. Mal by sviatok naďalej zostať voľným dňom? Odpovedali Sulík, Hrnčiar, Hrnko, Vašečka a Uhrík

    0
    Ilustračná snímka. Sviatok všetkých svätých. Foto: TASR

    Otázky:

    1. Ako obyčajne prežívate Sviatok všetkých svätých?

    2. Tento deň je Dňom pracovného pokoja. Mal by podľa vás naďalej zostať voľným dňom?

    RICHARD SULÍK (predseda SaS):

    1. Chodím poctivo na hroby takmer každý rok do Zlatých Moraviec, odkiaľ je moja širšia rodina.

    2. Keďže v tento deň je masová aktivita ľudí, ktorí chodia 1. novembra na hroby, tak áno. Myslím si, že toto je jeden z mála sviatkov, ktorý má oprávnenie a opodstatnenie, aby existoval ako deň voľna. Dokonca ateista ako ja chodí na hroby 1. novembra, čiže v ten deň sa robí to, čo je dôvodom dňa voľna.

    BORIS KOLLÁR (predseda Sme rodina):

    1. Človek by nemal zabúdať na svojich predkov. Zábava je fajn vec, ja nie som proti tomu, ale aby to všetko prehlušilo… Ako dieťa sme vždycky na Dušičky chodili na hroby. Celá republika bola na kolesách, lebo ľudia chodili k svojim hrobom. My sme celá rodina chodili do Brna na Ústřední hřbitov, tam mám pochovaných starých rodičov, ale aj ďalšiu rodinu alebo neskôr do Bratislavy na cintorín k otcovi. Dnes mám pocit, že sa len „pártyuje“. Je škoda, keď halloweenské masky a tekvice prekričia túto spomienku na predkov. Každý má právo zabaviť sa, nie som proti tomu, ale rovnako by sa nemalo zabúdať, lebo ľudia sa naháňajú za čím príšernejšou maskou, ale už nikto sa nenaháňa za zohnaním venčeka či kahanca. Potom sú všetci na druhý deň rozbití a kašlú na to, a to sa mi nepáči.

    2. Určite áno. Je to viazané k našim predkom, človek by si mal v kruhu rodiny uctiť svojich predkov, svojich rodičov, ktorí prípadne už nie sú medzi nami. Šťastie majú tí, ktorí ich ešte majú. Ale napríklad aj starých rodičov, strýkov, bratrancov, kohokoľvek. To by malo slúžiť rodine, aby sa vedela stretnúť, aby vedela zaspomínať a byť spolu.

    ANDREJ HRNČIAR (podpredseda NR SR, poslanecký klub Most – Híd)

    1. Klasicky ako asi väčšina obyvateľov Slovenska. Snažíme sa navštíviť hroby blízkych. Nielen z mojej strany, ale, samozrejme, aj z manželkinej. Takýmto spôsobom si uctievame ich pamiatku.

    2. Som presvedčený, že áno. Aj z hľadiska toho, že dochádza k jedným z najväčších presunov počas roka v súvislosti s občanmi, ktorí sú zamestnaní mimo svojho bydliska, resp. mimo miesta, kde majú pochovaných svojich blízkych. Vidíme, aké komplikácie sú na cestách. Keby to bol klasický pracovný deň, neviem si predstaviť, ako by sa to dalo zvládnuť, aby sa umožnilo napríklad ľuďom z Bratislavy ísť na východné Slovensko.

    ANTON HRNKO (podpredseda SNS):

    1. Chodievam na hroby svojich blízkych do Budatína, teda do Žiliny a z druhej strany za svojimi príbuznými v Stupave.

    2. Myslím si, že áno. Naši predkovia si to zaslúžia, aby sme mali čas za nimi zájsť.

    RICHARD VAŠEČKA (predseda poslaneckého klubu OĽaNO):

    1. Ideme s rodinou na svätú omšu, keďže sme veriaci kresťania – katolíci. Je to veľká slávnosť. Slávime to v podstate ako nedeľu, čiže oddych, rodina, bohoslužby. Samozrejme, zastavíme sa aj na cintoríne. Bývame asi 50 metrov od cintorína pod lesom, takže tam sa zastavíme, pomodlíme sa.

    2. Ja si myslím, že áno. My, Slováci, všeobecne pracujeme dosť, aj po nedeliach, aj po nociach. Eurostat teraz povedal, že sme prví v práci v nedeľu, takže ja si myslím, že by mal zostať ako sviatok – aj tento, aj ďalšie.

    MONIKA FLAŠÍKOVÁ-BEŇOVÁ (europoslankyňa za Smer-SD):

    1. Ja nie som v Európe, prežívam ho tak, že som na služobnej ceste z parlamentu a musím povedať, že toto nie je sviatok, ktorý by som ja nejako špeciálne „slávila“ alebo niečo podobné. Keď som bola ešte na Slovensku, urobila som mamičke aj ockovi hrob, aj babičke, aj všetkým, zapálila som sviečky. Ale pre mňa to je naozaj sviatok, ktorý je veľmi intímny. Je skôr o spomienke na ľudí, ktorých ľúbim, a ktorí už nie sú so mnou.

    2. Určite áno, pretože veľa ľudí dnes žije mimo svojich pôvodných sídel, kde majú pochovaných svojich blízkych a je to dobrá príležitosť na to, aby sa mohli vrátiť a mohli vzdať takú úctu a spomenúť si na nich pri hrobe. Myslím si, že toto je jeden z tých sviatkov, ktorý by mal určite zostať.

    MILAN UHRÍK (podpredseda Kotleba ĽS NS):

    1. Osobne mám dovolenku a oddychujem. Venujem sa rodine.

    2. Áno, určite áno. Sú veci, ktoré sú dôležitejšie ako nejaké materiálne záujmy.

    - Reklama -