Mikloš: Za to, kým sme a kde sme, vďačíme Čechom. A Maďarom. Slovensko sa zviezlo

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    Bývalý minister financií Ivan Mikloš si myslí, že sa u nás nenašla dostatočná politická vôľa zaradiť medzi sviatky a dni pokoja, ktorých máme v Európskej únii najviac, aj deň vzniku Československej republiky. „Je to smutné a zarážajúce, ale do značnej miery aj symptomatické a nebezpečné,“ píše vo svojom komentári.

    Ako ďalej vysvetľuje, história a historické udalosti nie sú len o minulosti. Vysvetlenie ponúka prostredníctvom slov rímskeho historika a právnika. „Hlavná úloha histórie je, aby sa nezabudlo na cnostné činy a aby sa s pokoleniami zlé slová a činy báli hanebnej povesti,“ cituje Tacitusa. Mikloš sa domnieva, že bez Československa by Slovensko ako samostatná, nezávislá krajina neexistovalo. A jedných dychom dodáva, že ak by aj náhodou existovalo, zrejme by tu vládla situácia podobná tej na Ukrajine. „Teda mimo EÚ, s priemerným platom asi pätinovým oproti dnešku.“

    Svoje tvrdenia opiera exminister financií o dva dôvody, dva národy. Prvým je ten, že kľúčovú rolu v začiatkoch reforiem v Československu zohrali českí ekonómovia na čele s Václavom Klausom, Slovensko sa podľa neho takpovediac zviezlo. Druhým sú Maďari. Podľa jeho názoru, ak by sme nemali silnú maďarskú menšinu, tak by aj po voľbách v roku 1998 vládol Vladimír Mečiar a z integrácie do EÚ a NATO by sme boli definitívne vylúčení. V závere Mikloš vyjadril nádej, že kým si v roku 2018 pripomenieme sté výročie, tak sa podarí 28. október zaradiť medzi štátne sviatky.

    - Reklama -