Pohotovostiam bije umieračik. Drucker predstavil nový plán

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    V budúcnosti už na Slovensku nebude toľko pohotovostí ako dnes. Teraz ich máme vyše sto, no podľa počtu obyvateľov by ich malo byť len päťdesiat. Aj preto dôjde k zmenám. Z menších slovenských miest sa tak stratí služba prvej pomoci úplne. Informoval o tom portál hnonline.sk.

    Podľa ministerstva zdravotníctva bude projekt Nová pohotovosť vypracovaný do konca roka. Všetkým Slovákom by mal zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť, a to nepretržite, a teda 24 hodín denne. Keďže projekt ešte nie je hotový, hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková o detailoch hovoriť nechce.

    Ako spomínaný portál uviedol, rušenie lekárskej služby prvej pomoci sa bude týkať najmä menších miest. Bez pohotovostí by mali ostať Ilava, Pezinok, Galanta, Želiezovce, Šaľa, Hnúšťa, Kokava nad Rimavicou, Sobrance, Poltár či Hlohovec. Redukovať by sa mali len tie lekárske služby prvej pomoci, ktoré nie sú súčasťou nemocnice, a teda fungujú ako samostatné jednotky.

    Podľa slov prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha v súčasnosti platí, že pohotovosť musí byť dostupná do 45 minút dojazdu. Ako uviedol, na tomto fakte by sa nemalo nič meniť. „Takto to ostane aj do budúcnosti,“ potvrdil.

    Autor: luc


     

    - Reklama -