Viac škôlok. To je odpoveď Smeru na jeden vážny problém

    0
    Ilustračné foto: Škôlkari (Autor: SITA)

    Smer chce miesto pre dvojročných škôlkarov. Pritom dnes majú niektorí rodičia problém dostať do škôlky dieťa staršie ako tri roky. Napriek tomu strana chce takto riešiť sociálne nerovnosti. Informácie o tom priniesol portál aktuality.sk.

    Ako Smer uviedol vo svojich programových tézach, musia podporovať prostriedky, ktoré pomôžu zmenšiť sociálne nerovnosti. A to je práve právo na miesto v škôlke pre dieťa od dvoch rokov života.

    Šéf parlamentného výboru pre vzdelávanie Ľubomír Petrák (Smer-SD) tvrdí, že cieľom je tiež pomôcť rodičom, ktorí sa chcú zamestnať. „V prípade marginalizovaných skupín je zasa aj v záujme spoločnosti, aby deti už v skoršom veku spoznali aj iný spôsob života,“ povedal.

    Už dnes pritom na Slovensku platí, že do škôlky môže ísť aj dvojročné dieťa. Podľa vyhlášky je to možné vtedy, ak má škôlka na prijatie takéhoto dieťaťa vhodné podmienky. Ako uviedlo Združenie miest a obcí Slovenska, súčasný stav škôlok na Slovensku pre dvojročné deti vyhovujúci nie je. „Zastávame názor, že materské školy by ani v budúcnosti nemali suplovať detské jasle,“ uviedol riaditeľ sekcie rezortných činností ZMOS-u Zdenko Krajčír.

    Eurofondy na rozširovanie kapacít vyčlenila vláda už minulý rok. Podľa Petráka sa vďaka nim vytvorili pre škôlkarov stovky miest. „Ďalšia výzva by mala podporiť vytvorenie 5 – 6 tisícov ďalších miest. Mali by sme sa teda dostať do rovnovážneho stavu,“ poznamenal. Podľa ministerstva školstva sa konečné efekty dotovania rozširovania miest úplne prejavia až koncom roku 2018. Nové pracovné príležitosti by sa mali vytvoriť pre 460 učiteľov.

    Učiteľky by škôlky potrebovali. Možno aj viac ako nové priestory. Dnes na jednu učiteľku pripadá 23 detí.  Ako uviedla Andrea Benková zo Slovenskej komory učiteľov, starostlivosť o dvojročné dieťa je pritom ešte náročnejšia. „Dvojročné deti väčšinou nie sú sociálne, emocionálne ani fyzicky dostatočne zrelé na taký veľký kolektív.“ 

    Učiteľka býva s deťmi sama a často nemá ani asistentku, ktorá by podľa Benkovej pomáhala s dokŕmením, prebalením a podobne. „Je veľmi náročné popri vzdelávaní kvalitne zabezpečiť primárne potreby dieťaťa,“ upozornila Benková.

    Autor: luc


     

    - Reklama -