V tejto krajine to vrie. Moslimovia a kresťania sa sekajú hlava-nehlava

    0
    Deti v utečeneckom tábore v Stredoafrickej republike (Autor: SITA)

    K bojom došlo v okolí mesta Bambari v strednej časti tejto africkej krajiny. Príslušníci MINUSCA násilie odsúdili a obe skupiny militantov vyzvali na to, aby reagovali na výzvu prezidenta Faustina-Archangeho Touadéru na rokovania.

    “Šesť policajtov a štyria civilisti prišli v piatok ráno o život pri prepadnutí na ceste z Bambari do (mesta) Grimari. Deň predtým zahynulo pri zrážkach príslušníkov kresťanských milícií Anti-balaka a bývalého islamistického hnutia Séléka 15 ľudí a zranenia utrpelo niekoľko ďalších,” uviedlo vedenie MINUSCA. Vláda SAR ani samotné extrémistické skupiny sa k zrážkam doposiaľ nevyjadrili. 

    Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvetné násilnosti najmä zo strany kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka. 

    V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli v krajine tisícky ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov.

    Miera násilia v krajine mierne klesla od februárových prezidentských volieb, ktoré mali kľúčový význam v snahách o upokojenie situácie, konštatuje Reuters. 

    - Reklama -