Podvrh, žiadnu školu sme nezbombardovali, bránia sa Rusi

    0
    Ruský stíhací bombardér Su-34 počas leteckého útoku nad Sýriou (Autor: TASR)

    “Odborná analýza fotografií z dediny Hás v Sýrii odhalila, že nedošlo k žiadnemu leteckému útoku na miestnu školu a že nedošlo k žiadnym obetiam na životoch. Fotografie sú produktom počítačovej grafiky a usmrtení školáci sú hrôzostrašnou fantáziou aktivistov al-Džazíry a The Independent,” citovala Zacharovovú agentúra TASS.

    Ruské ministerstvo obrany sa zasa vyjadrilo k videozáznamu z údajného náletu, ktorý zverejnili niektoré zahraničné médiá, a označilo ho za vyfabrikovaný. “Ide o vyše desať zostrihaných fragmentov spojených dohromady,” konštatoval hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov. Doplnil, že v zmienenej oblasti nebolo v tom čase žiadne ruské lietadlo.

    Ruské letectvo podľa Konašenka vyslalo bezposádkové lietadlo skontrolovať miesto údajného útoku. “Ako je vidieť na fotografii z ruského dronu, strecha školy nie je poškodená a v okolí školy nie sú žiadne krátery po bombách. Mimochodom, analogické údaje možno požadovať od našich amerických kolegov,” povedal Konašenkov. Dodal, že v oblasti už zachytili prítomnosť amerického bezposádkového lietadla MQ-1B Predator.

    Aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poprel v piatok obvinenia na adresu Ruska, že nesie zodpovednosť za útok na školu. Predložené dôkazy označil za vyfabrikované.

    Organizácia Spojených národov a viaceré krajiny predtým vyzvali na prešetrenie útoku na školu a upozornili, že by mohlo ísť o vojnový zločin.

    Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa v blízkosti uvedenej školy uskutočnilo šesť leteckých útokov. Podľa SOHR ich zrejme vykonali ruské vojenské lietadlá. Aktivisti zároveň zverejnili fotografie mŕtvych detí so školskými taškami, ktoré označili za obete bombardovania.
    Provinciu Idlib majú pod kontrolou rôzne opozičné frakcie a islamistické militantné skupiny. 

    - Reklama -