Lajčákovo ministerstvo rozdáva migrantom štipendiá. Musia si však vybrať správnu vysokú školu

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)
    Portál Aktuálne.sk uvádza ako príklad výber školy, ktorú si zvolil Mohammed zo sýrskeho Aleppa. Na vysokú ho na Slovensku síce prijali, ale nárok na štipendium sa na neho nevzťahuje. Vybral si totiž Bratislavskú školu liberálnych štúdií (BISLA), v ktorej prednáša aj expremiérka Iveta Radičová. Táto vysoká škola však nie je verejná a na vládnu dotáciu preto Mohammed nárok nemal. 
     
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ešte minulý mesiac ohlásil, že do roku 2021 poskytne Slovensko 550 vládnych štipendií pre utečencov. 
     
    Mohammed, o ktorom píše Aktuálne.sk, zostal údajne zaskočený, keď mu prišla zamietavá odpoveď na jeho list so žiadosťou o štipendium, ktoré by mu pokrylo náklady na život na Slovensku. Štúdium by mu BISLA poskytla údajne bezplatne. „Sme nezisková organizácia, nestojíme daňových poplatníkov nič,“ tvrdí Iveta Radičová. Expremiérka označila postup pri udeľovaní štipendií v tomto prípade za diskrimináciu. 
     
    Ministerstvo školstva má však vo veci jasno. „Vzhľadom na skutočnosť, že Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií nepatrí medzi verejné vysoké školy, jej študentom nie je možné udeliť a poskytovať vládne štipendium,“ znie odpoveď komunikačného oddelenia rezortu.
     
    - Reklama -