V parlamente to vrelo. Nadávky do fašistov aj sionistov. Takto sa do seba pustili kotlebovci, saskári a Kollár, keď prišiel na rad zákon proti mimovládkam

    0
    Lucia Nicholsonová, Milan Krajniak, Ondrej Dostál a Milan Uhrík (Autor: Reprofoto: Facebook)

    Návrh na zmeny v zákonoch o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby a o mimovládnych organizáciách (NGO) predložili poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko a získali si aj podporu členov hnutia Borisa Kollára Sme Rodina. Poslanec ĽS NS Milan Uhrík na úvod rozpravy o návrhoch uviedol, že ich cieľom je „sprehľadniť fungovanie, činnosť a v prvom rade financovanie“ NGO, ktoré pôsobia na Slovensku a sú financované zo zahraničia.

    Poslanec Uhrík uviedol, že sú to práve NGO, kto sa snaží šíriť isté ideológie a vykonávať „agitačnú činnosť“ a ovplyvňovať tak verejnú mienku za peniaze pritekajúce do neziskových organizácií z cudziny.

    „Podľa nás každý, kto za peniaze zo zahraničia propaguje nejakú ideológiu, nejaký názor musí byť považovaný za zahraničného agenta. Prečo? No lebo on ním jednoducho je,“ skonštatoval Milan Uhrík.

    Uhríkov stranícky kolega Rastislav Schlosár označil zamestnancov mimovládnych organizácií za „užitočných idiotov“, ktorí za peniaze pracujú pre ľudí zo zahraničia. V tejto súvislosti padali obvinenia najmä na adresu Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorá patrí pod globálnu sieť amerického multimiliardára Georga Sorosa. Na ranu prišli aj členovia LGBTI komunity a lídri NGO, ktorí sa im venujú. Konštatoval tiež, že jedna z predstaviteliek slovenskej LGBTI komunity Romana Schlesinger a George Soros sú zástupcovia tej istej “etnickej skupiny”. Na Romanu Schlesinger zaútočil aj jeho poslanecký kolega Milan Mazurek, podľa ktorého známa aktivistka nie je ani ženou, ani mužom. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová poslancov ĽS NS vyzvala, aby neútočili na ľudí mimo parlamentu, ktorí sa proti ich vyjadreniam nemôžu brániť.


    Po úvodných slovách predkladateľov nasledovala lavína faktických poznámok a reakcií, v ktorých si poslanci nedávali servítky pred ústa. Padali obvinenia z fašizmu aj sionizmu.

    Vzájomné invektívy si poslanci neodpustili počas rokovania ani na sociálnych sieťach. Ondrej Dostál z OKS, ktorý prišiel v tričku s nápisom Zahraničný agent, na Facebooku napísal, že „pri návrhoch fašistov obvykle“ odchádza zo sály, ale tentokrát sa „patrične pripravil“, lebo na programe bolo rokovanie o podľa neho „fašistickom návrhu označovať neziskové organizácie ako zahraničných agentov“.

    V neskoršom zo svojich komentárov na sociálnej sieti Dostál (OKS) označil priebeh rokovania o návrhoch kotlebovcov za „festival paranoje“.


    Netradičný „úbor“ poslanca za OKS okomentoval líder hnutia Sme Rodina Boris Kollár s už tradičnou dávkou sarkazmu. Na svojom facebookovom profile skonštatoval, že sa Dostál „konečne primerane ustrojil do parlamentu“ a vyjadril nádej, že ak „takto budú chodiť všetci, tak budeme vedieť, kto za koho kope“.

    Kotlebovci navrhovali, aby sa všetky mimovládne organizácie (NGO) s financovaním zo zahraničia museli zaregistrovať a štát by mal na ich činnosť dávať väčší pozor. Podľa navrhovanej novely zákona o mimovládkach mali tieto organizácie uvádzať pri každej svojej činnosti dodatok: „Pozor! Zahraničný agent.“

    Poslanec Milan Mazurek (ĽS NS) však stihol vo faktických poznámkach k vystúpeniam svojich kolegov varovať, že podľa jeho názoru je „zahraničnými agentmi“ infiltrovaný aj celý slovenský parlament.


    Martin Klus zo SaS v reakcii na vystúpenia ľudáckych poslancov sa pýtal, kto je po mimovládnych organizáciách ďalší na rade a či mienia kotlebovci dôjsť až k tomu, že budú na Slovensku znova „označovať ľudí žltými hviezdami“, keď už chcú „značkovať“ ľudí z NGO.  

    Slová poslanca SaS pochválila jeho stranícka kolegyňa Jana Cigániková, ale líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý bol zástancom predkladaných návrhov, ubezpečil, že žiadne takéto praktiky neschvaľuje. „O čom to tu hovoríte, o akých žltých hviezdach? Keď sme pri tom, moja rodina ju nosila,“ uviedol Kollár a ubezpečil, že vie, čo je to holokaust a nedopustí, aby sa niečo také na Slovensku opakovalo.


    Martin Poliačik zo SaS okomentoval návrhy noviel zákonov o NGO tým, že „spojená rozprava k týmto dvom zákonom dokázala, že ich predkladatelia sú v rovnakom mentálnom svete“, čím prirovnal kollárovcov, ktorí s nimi súhlasili, ku Kotlebovej ĽS NS. „Ľudia, s ktorými sa tu bavíme, sú pokrytci, lebo nikdy nepovedia, o čo im ide,“ povedal v rozprave Poliačik.

    V závere rozpravy sa v reakciách nezdržal ani Marian Kotleba, ktorý pripomenul oponentom návrhu na zmenu zákona o mimovládnych organizáciách, že sa jeho predkladatelia nechali inšpirovať v USA a Izraeli. Martina Klusa označil Kotleba za sionistu, vzhľadom na tvrdenia poslanca SaS o tom, že Izrael si podľa neho môže dovoliť mať zákony, ktoré však na Slovensku odmieta.

    Rozprava sa nakoniec skončila tým, že pri oboch návrhoch na novelizáciu zákonov o NGO sa väčšina poslancov zdržala hlasovania a ďalej sa o nich preto nerokovalo. Na záver rokovania predseda NR SR Andrej Danko upozornil, že bude musieť riešiť slovné útoky, v ktorých budú poslanci napádať iné štáty alebo spomínať napríklad koncentračné tábory, či útočiť na etnické skupiny.

    - Reklama -