Neuteká, tvrdí Gašpar o končiacom vyšetrovateľovi Gorily

    0
    Tibor Gašpar, Prezident Policajného zboru SR (Autor: SITA)

    Podľa Gašpara Gajdoš dostane aj odchodovú odmenu. “Nevidím dôvod, prečo by som ho mal vnímať negatívne. Určite mu poďakujem za prácu,” deklaroval Gašpar. On sám je s prácou vyšetrovacieho tímu spokojný. “Dôležité bude urobiť odpočet verejnosti a médiám, keď sa uzavrie posledná samostatná trestná vec, že čo prinieslo dokazovanie a zisťovanie,” povedal s tým, že vo všetkých kauzách bolo vedených 23 trestných stíhaní a šesť je ešte otvorených.

    Gašpar mal podľa svojich slov s Gajdošom dvojhodinový konštruktívny rozhovor. Keď Gajdoš hovoril o prekážkach vo vyšetrovaní, ktoré sú mu kladené, nemal podľa Gašpara na mysli nadriadených v Policajnom zbore ani ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Policajný šéf tvrdí, že Gajdošov problém je v rôznom pohľade na vec medzi ním a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

    Opozícia, ktorá mimoriadny výbor iniciovala, chcela, aby na rokovanie prišiel aj šéf tímu Gorila. Kaliňák to však nedovolil. “Na výbor nikdy nechodia policajti alebo vyšetrovatelia. Výbory pozývajú najmä predstaviteľov štátnych orgánov a Gajdoš je viazaný mlčanlivosťou, teda by nemohol povedať nič,” uviedol minister. Aj Kaliňák však súhlasí, že Gajdošov tím urobil obrovské množstvo práce.

    Na otázku, kto má v spore medzi Gajdošom a Kováčikom pravdu, Kaliňák odvetil, že na to žiaden názor v tejto chvíli nemá. “Špeciálny prokurátor je pánom trestného konania, v zmysle Trestného poriadku má pravdu on a on túto zodpovednosť nesie. Kováčik mal vždy pred očami najmä zákonnosť,” uistil Kaliňák.

    Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka na výbore navrhol uznesenie, o ktorom sa bude hlasovať v piatok, aby bol na výbor pozvaný aj Gajdoš. “My sme nezvolávali výbor, aby sme vzali na vedomie informáciu ministra vnútra, ale aby sme počuli, čo hovorí minister, policajný prezident a vyšetrovateľ Gajdoš. Bolo by veľmi žiaduce, aby hovoril aj on. Nie o utajovaných skutočnostiach, ale o tom, čo sa dialo. Je to otázka férovosti, aby tam bol,” povedal novinárom. Vašečka tvrdí, že poslanci sa na výbore od Gašpara dozvedeli len štatistické informácie typu, koľko mal vyšetrovací tím k dispozícii áut a telefónov, ale nič relevantné.

    Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka sa opozícia na výbore ani dnes nedozvedela, či premiér Robert Fico (Smer-SD) bol v konšpiračnom byte na Vazovovej a či je pravda o ponuke peňazí pre jeho stranu. “Budeme sa na to naďalej pýtať,” uzavrel Galko.

    O Gajdošovom odchode informoval Nový čas. “Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné. Úprimne, aj bez týchto dôvodov, po 17 rokoch štátnej služby cítim potrebu zmeny pracovného prostredia,” uviedol policajt.

    Gašpar krátko na to reagoval, že “subjektívne a účelové vyjadrenia vedúceho tímu Gajdoša v súvislosti s jeho odchodom z polície považujeme za zakrývanie skutočných dôvodov jeho odchodu”. Policajný prezident tiež odmietol, že Gajdošovi boli kladené prekážky vo vyšetrovaní. “Vedúci tímu Gajdoš svojím dobrovoľným odchodom zo služobného pomeru uteká pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania. Na začiatku sme prijali rozhodnutie, že všetky kauzy, ktoré pri otvorení vyšetrovania meritórne rozhodol Gajdoš, bude aj meritórne uzatvárať. Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval, rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných,” dodal policajný prezident.

    - Reklama -