Z Nemecka: Rodičia nepustili syna na školský výlet do mešity. Teraz im hrozí súd

    0
    Viedenské islamské centrum (Autor: Hans Štembera)

    Manželský pár z Nemecka čelí vyšetrovaniu zo strany nemeckých úradov, pretože nepustil svojho 13-ročného syna na školskú exkurziu do mešity. Škola, ktorú ich syn navštevuje, zorganizovala začiatkom júna tohto roku v rámci hodiny zemepisu školský výlet do mešity v severonemeckom meste Rendsburg. Keďže sa nezúčastnil, vníma to škola ako záškoláctvo. Miestny školský úrad preto za jeho neúčasť naparil rodičom pokutu vo výške 300 eur. Udeľovanie pokút za záškoláctvo je v niektorých častiach Nemecka bežná prax.

    Keďže rodičia odmietli pokutu zaplatiť a odvolali sa proti tomuto rozhodnutiu, prípadom sa začal zaoberať prokurátor Peter Müller-Rakow, ktorý musí teraz rozhodnúť, či sa rodičia postavia pred súd.

    Rodičia sa prostredníctvom svojho advokáta bránia tým, že syna nepustili pre obavy o jeho bezpečnosť. „Mnohé roky počúvame správy o nábožensky motivovanom násilí páchanom ľuďmi s islamským vierovyznaním,“ uvádzajú. Pár zároveň neparí do žiadnej náboženskej skupiny a obával sa aj toho, že ich syna môžu na výlete v mešite „naočkovať“ náboženstvom. Odmietajú, že by pochybili, a uvádzajú, že podľa nich nikto nemôže byť nútený vstupovať do chrámov proti svojej vôli.

    Riaditeľka školy, ktorá exkurziu organizovala, Renate Fritzsche však tvrdí, že zákon nepripúšťa žiadne výnimky. Tak ako moslimské deti, ktoré školu navštevujú, musia povinne absolvovať hodiny plávania a sexuálnej výchovy, tak musia aj všetky nemoslimské deti absolvovať exkurziu do mešity, ak takú škola v rámci výučby organizuje. Cieľom vzdelávania je podľa nej aj učiť deti o iných kultúrach, aby sa naučili komunikovať a tolerovať sa navzájom. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -