Dzurinda: Nabádal som slniečkarov, aby ubrali plyn. Z toľkej politickej korektnosti sa človek ide zblázniť. Revolta proti systému sa dvíha

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: TASR)

    Ako Dzurinda v rozhovore pre Postoj.sk priznal, o Slovensko sa bojí a strach má aj o demokraciu. S vládou Roberta Fica spokojný nie je, no nepáči sa mu ani správanie súčasnej opozície. Aj preto uvažuje, že sa vráti na politickú scénu.

    Podľa bývalého premiéra Slovensko sa v Európe posúva na okraj a reálne mu hrozí vypadnutie z extraligy. „Fico nerieši problémy, provokuje extrémizmus a nemá rovnocennú protiváhu. Tušil som, že s opozíciou to nebude dobré,“ povedal.

    Ako uviedol, Slovensko vytláča na okraj aj opozičná SaS, a to populizmom, ktorý dominuje jej politike. Priznal sa, že premýšľa, čo by v tejto situácii mohol robiť a prezradil, že o niečo sa pokúsil aj pred parlamentnými voľbami. „Snažil som sa dať dohromady relevantných aktérov,“ uviedol.

    Ako sám hovorí, snažil sa spojiť vtedajšieho šéfa KDH Figeľa s lídrom Siete Procházkom, aby ponúkli spoločnú alternatívu. Dzurinda priznal, že to nevyšlo. „Bolo to však ako diskusia hluchého s hluchonemým. Áno, vývoj mi nie je ľahostajný a rozmýšľam, čo môžem urobiť.“

    Na otázku, či si bývalý premiér založí vlastnú stranu, odpovedal vyhýbavo. „Keď sa rozhodnem, tak sa rozhodnem.“

    Expremiér sa pritom nevyhol ani kritike kultúry vítania migrantov. „Ja som už vtedy nabádal verejne radikálov aj slniečkarov, aby ubrali plyn, lebo riešenie nie je čierne ani biele, a treba mať cit jeden pre druhého. Niektoré veci sú dnes podávané neuveriteľne propagandisticky a demagogicky, tej politickej korektnosti je tak veľa, že sa človek ide z toho až zblázniť. Aj z tohto vyplýva revolta proti systému, ktorá sa dvíha,“ povedal.

    V rozhovore tiež prezradil, ktorému z kandidátov na amerického prezidenta by dal svoj hlas. „Rozumiem Američanom, že to vôbec nemajú jednoduché. Amerika čelí podobným problémom ako Európa, pričom počet týchto problémov sa zväčšuje. Nedávno som sa vo Washingtone rozprával s taxikármi, cítia, že vývoj sa neuberá dobrým smerom, rastie neistota z budúcnosti, frustrácia,“ poznamenal s tým, že svoj hlas by jednoznačne dal Hillary.

    Prvýkrát by tak uprednostnil demokrata pred republikánom. „Priateľov mám v oboch táboroch, ale politickou krvou sú mi bližší republikáni,“ povedal. Rozhodol sa tak preto, lebo Trump je podľa neho nevypočítateľný. „Zo štýlu politiky, z ktorej cítiť toľkú aroganciu a násilie, nemôže vzísť nič dobré. V politike je veľmi nepríjemné, ak je líder nečitateľný, preto by som volil vypočítateľnosť,“ vysvetlil.

    Autor: luc

    - Reklama -