Štátna poisťovňa sa topila v dlhoch, jej vedenie si vyplácalo kráľovské odmeny

    0
    Bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava a nový riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura (Autor: SITA)

    Predpokladaný dlh Všeobecnej zdravotnej poisťovne na konci roku 2016 bude až 283 miliónov eur. Preukázal to audit, ktorý dal urobiť jej súčasný šéf Miroslav Kočan. Okrem toho však v dôsledku auditu vyplávali na povrch aj škandalózne vysoké odmeny, ktoré si bývalé vedenie VšZP vyplatilo pred svojím odchodom. Bývalý riaditeľ VšZP Miroslav Vanďura si vyplatil odmenu vo výške až 19-tisíc eur, členka predstavenstva Antónia Borovková vyše 17-tisíc a ďalšia členka predstavenstva Viera Králičková zinkasovala vyše 4-tisíc. Uviedla pluska.sk.

    Podľa hovorkyne VšZP Petry Balážovej o udeľovaní odmien rozhoduje akcionár. Odmena sa vypláca raz ročne a je viazaná na hospodársky výsledok spoločnosti za predchádzajúci rok. Hospodársky výsledok VšZP za predchádzajúci rok však rozhodne nebol podľa Kočana taký, aby boli niekoľkotisícové odmeny adekvátne. Práve naopak, poisťovňa sa vraj potápala do miliónových dlhov a vedenie si ešte veselo vyplácalo odmeny. Je síce fakt, že koncom minulého roka vykázala VšZP zisk 17 miliónov, v skutočnosti však podľa Kočana mala byť už v tom čase v strate 53 až 63 miliónov a vykázaný zisk bol výsledkom machinácií v účtovníctve. Narastajúci dlh sa koncom septembra 2016 dostal už na 241 miliónov.

    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker vyhlásil, že pokiaľ sa pochybenia v účtovníctve potvrdia, bude bývalé vedenie povinné odmeny vrátiť. „Samozrejme, pokiaľ nemal byť vykázaný zisk a preukáže sa, že boli zle zaúčtované niektoré náklady a to malo spôsobiť zníženie alebo žiadny nárok na vyplatenie odmeny, tak to je prirodzené,“ povedal minister.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -