NATO zasahuje. Podporí operáciu Únie v Stredozemnom mori, zameranej proti nelegálnemu prevádzaniu migrantov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ministri obrany členských krajín NATO na stretnutí v Bruseli v stredu večer podľa správy súhlasili, že aliancia dá pre operáciu Eunavfor Med k dispozícii logistickú a prieskumnú podporu. Lode NATO tak budú môcť napríklad poskytovať misii radarové snímky alebo zabezpečovať zásobovanie plavidiel Európskej únie palivom.

    Operácia Eunavfor Med, známa tiež ako Sophia, bola spustená vlani s cieľom zasiahnuť proti nelegálnemu prevádzaniu migrantov cez centrálnu časť Stredozemného mora, medzičasom však má aj mandát zasahovať proti pašovaniu zbraní smerom do Líbye. Zahŕňa okrem toho výcvikový program pre líbyjskú pobrežnú stráž.

    Štáty Európskej únie si od operácie Sophia sľubujú okrem iného výrazné obmedzenie nekontrolovanej migrácie z Líbye. V dôsledku občianskej vojny v tejto severoafrickej krajine v súčasnosti neexistuje funkčná ochrana hraníc. 

    Za prvých deväť mesiacov tohto roka prišlo do Európy touto trasou cez Stredozemné more nelegálne už viac ako 132.000 ľudí, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Na operácii Sophia, ktorá podľa únie dosiaľ zachránila životy takmer 16.000 migrantov, sa v súčasnosti podieľa deväť lodí z EÚ.

    - Reklama -