Astronomický dlh poisťovne prekvapil aj ministra. Neviem si to vysvetliť, reaguje

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Šéf rezortu avizoval, že pokiaľ sa potvrdia pochybenia v účtovníctve, bude žiadať, aby predchádzajúce vedenie vrátilo odmeny za dobrý hospodársky výsledok. “Samozrejme, pokiaľ nemal byť vykázaný zisk a preukáže sa, že boli zle zaúčtované niektoré náklady, a to malo spôsobiť zníženie alebo žiadny nárok na vyplatenie odmeny, tak to je prirodzené,” povedal. 

    Minister rovnako ako šéf VšZP Miroslav Kočan deklaroval, že poistenci obavy mať nemusia. On ich ako nový klient štátnej poisťovne podľa svojich slov nemá. “Nielen ja, ale aj celá rodina sme sa nechali prepoistiť a myslím si, že je to úplne v poriadku.” Zdôraznil, že napriek tomu, že VšZP vykazuje stratu, úhrada jej záväzkov ohrozená nie je. “Účtovne sa vytvára strata, ale likvidita v poisťovni je,” doplnil. 

    Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. Štátna poisťovňa je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa Kočana však mala skončiť v mínuse. Jej súčasné vedenie teraz podáva pre odhadovaný tohtoročný hospodársky výsledok a nedostatočnú tvorbu technických rezerv orgánom činným v trestnom konaní podnet na prešetrenie.

    - Reklama -